Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin tagadta, hogy Oroszország népirtást követett volna el, Zelenszkij „végtelen vérfürdőről” beszélt, ha Ukrajnába nem érkeznek újabb fegyverek – Háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Mérce hétfői, szerdai és pénteki napokon összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a április 13-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Hétfőtől egyre intenzívebbé váltak az orosz támadások Ukrajna keleti részén, miközben továbbra is nagy erőkkel zajlik a lakosság evakuálása az érintett területekről. Harkovot és Mariupolt több alkalommal is támadás érte.

Április 10-én a Dnyipro repülőtér megsemmisült egy rakétatámadás során, amely az orosz határtól mintegy 300 kilométerre, Kelet-Ukrajna középső részén történt. Április 13-án pedig az orosz erők fokozták támadásukat a Mariupolban lévő elhagyatott Azovstal vas- és acélgyár ellen, amelyben a városban székelő ukrán légvédelem megmaradt erői gyülekeznek.

Mariupolt, amelyet még nem sikerült orosz ellenőrzés alá vonni a keleti donbászi régióban, az immár hét hete tartó invázió során bekerítették és nagyrészt rommá lőtték.

A város polgármestere szerint 21 ezer civil halt meg. A város bevétele azt jelentené, hogy elesik az első jelentősebb ukrajnai város, egyúttal segítene Oroszországnak biztosítani a szárazföldi átjárót az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki köztársaságok és a Krím között, amelyet Moszkva 2014-ben elfoglalt és annektált.

A háború egyik legkritikusabb csatájával kapcsolatban az orosz védelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár 1026 katonája, köztük 162 tiszt „önként letette a fegyvert”. Független forrás ezt nem igazolta.

Zelenszkij: A háború „végtelen vérfürdővé” válik

A háború „végtelen vérfürdővé” válik, ha Ukrajnába nem érkeznek újabb fegyverek, mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán nyilvánosságra hozott videójában.

Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy Ukrajna „sokkal tovább képes védekezni, mint ahogyan arra a megszállók számítottak”, de ez nem jelenti az, hogy Oroszországnak ne lenne meg a képessége arra, hogy Ukrajna mellett más országokat is megtámadjon.

„Lengyelország, Moldova, Románia és a balti államok lesznek a következő célpontok, ha Ukrajna elesik”, mondta el Zelenszkij, akit ma meglátogattak Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország elnökei.

Az elnökök megerősítették megérkezésük utáni posztjaikban, hogy „teljes szolidaritásukat fejezik ki a hős ország felé”, és tárgyalnak a civilek helyzetéről és az orosz fél által elkövetett háborús bűnökről is.

 

A balti kollégáival utazott volna Kijevbe Frank-Walter Steinmeier német elnök is, ám azt feltételezi, hogy Ukrajnában nem látják szívesen. Bár Zelenszkij egyik munkatársa tagadta, hogy az ukrán elnök elutasította Steinmeiert, a német elnök azt mondta, Kijev „nem akarta”, hogy odamenjen. Az ügyet – amely meglehetős belpolitikai vihar támadt – Olaf Scholz kancellár „kissé irritálónak” nevezte.

A német kormány helyettes szóvivője, Wolfgang Büchner a kedélyeket nyugtatva elmondta, hogy  Steinmeier „nagyon világos és egyértelmű” álláspontot foglalt el Ukrajna mellett.

Putyin: az ukrajnai hadjárat addig folytatódik, amíg „nemes” céljait el nem éri

„El fogjuk érni a céljainkat, efelől nincsenek kétségeink” – mondta el Vlagyimir Putyin kedden a távol-keleti Vosztocsnij űrrepülőtéren. Az orosz elnöknek ez volt első nyilvános nyilatkozata a háborúval kapcsolatban, amióta Oroszország  visszavonulásra kényszerültek Észak-Ukrajnából.

Vlagyimir Putyin ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrajnai hadjárat addig folytatódik, amíg „nemes” céljait el nem éri.

Később egy televíziós sajtótájékoztatón Putyin elutasította azokat az ukrán tanúvallomásokat, amelyek szerint az orosz csapatok civileket végeztek ki Bucsában.

Biden: „Egyre világosabb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja eltörölni az ukránságot”

Népirtásnak nevezte egy iowai rendezvényen Joe Biden amerikai elnök az orosz csapatok ukrán lakosság ellen elkövetett kegyetlenkedéseit – számolt be kedden este a BBC. Biden elsőként használta az amerikai tisztségviselők közül a népirtás kifejezést az orosz katonák rémtetteire, a Fehér Ház mindeddig kerülte a szó használatát.

Amikor később újságírók rákérdeztek erre, Biden megerősítette, hogy valóban népirtásnak nevezte az orosz akciókat.

„Egyre világosabb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja eltörölni az ukránságot” – mondta el Biden, aki szerint egyre csak gyűlnek a bizonyítékok, hogy milyen szörnyűségeket követtek el az oroszok Ukrajnában.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A közösen segítő Budapest Bike Maffia és Age of Hope Alapítvány szintén folyamatosan közzéteszi, mire van szükség.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.

Összegyűjtöttünk egy listát a helyben dolgozó, segítségért folyamodó ukrajnai szervezetekről is:

  • A Commons | Cпільне társadalomkritikai lap Ukrajnában, munkatársai közé tartozik a beszélgetésen felszólaló Denisz Pilas, és a Mércén korábban fordításban közölt Tarasz Bilousz is.
  • A Longo Maȉ kooperatíva a luganszki régióban, Vrubivkán segít gyerekek biztonságba helyezésében, ukrán hrivnyában erre a számlaszámra: 4441114451067639 (Кошан Bіачецлав Антонійоіч Монованк), euróban pedig a következő számlára lehet utalni. UA 2032200100000262063011162 (számlaszám: 26206306311162, Koshan Viacheslav, 90440, Ukrajna, Zakarpatska régió, Khustskyi körzet).
  • Az Operation Solidarity egy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló szervezet, amelyet az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők és a helyi mozgalmakban továbbra is résztvevők segítésére hoztak létre anarchista kollektívák.
  • A Ukraine Solidarity Campaign az ukrajnai szocialisták és szakszervezeti tagok számára szolgáltat információkat és támogatást. Az angliai székhelyű szervezet több ukrajnai mozgalommal áll kapcsolatban (a csoportok listája elérhető weboldalukon).
  • A BEARR Trust kelet-európai és közép-ázsiai civil szervezeteket segítő alapítvány. Külön gyűjtést indítottak ukrajnai szervezetek segítésére, amelynek bevételeit azon civil szervezeteknek utalják, amelyekkel korábban közösen dolgoztak projekteken.
  • A Fight For Right ukrajnai civil szervezet az országban maradni kényszerülő fogyatékossággal élőknek nyújt segítséget. A civil szervezet telefonos és helyszíni segítségnyújtással is foglalkozik.