Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert a TASZ az állammal szemben a fogyatékos gyereküket gondozó anyák képviseletében

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért jogerősen pert nyert az állam ellen az otthongondozó anyák ügyében, derül ki a szervezet közleményéből.

A döntés alapján az államnak támogatott lakhatást kell biztosítania a fogyatékkal élők számára a lakhelyük – családjuk lakhelye – közelében, vagyis azzal nem teljesíti a feladatait, ha elzárt, távoli tömegintézményekben ajánl fel elhelyezést.

Mint írják,

„A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a magyar állam megsértette a TASZ által képviselt súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat. A másodfokú bíróság mindenben megerősítette a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét. Az ítélet óriási hatással lehet több tízezer, hasonló helyzetben lévő család életére.”
A kormány az eddigiekben igen mostohán kezelte az otthonápolókat. A fogyatékos gyereküket ellátókat ugyanis nem részesíti megfelelő támogatásban, így vagy a határ menti tömegintézményekben kell elhelyezniük a gyereket, vagy folyamatosan el kell látniuk őket otthon, életük végéig. A főváros közelében nincs ilyen szolgáltatást nyújtó állami intézmény.

A TASZ 2017-ben indított pert hat édesanya és fogyatékossággal élő gyerekeik képviseletében, amit 2021 decemberében – vagyis négy év múlva – meg is nyert elsőfokon a Fővárosi Törvényszéken, ami kimondta, hogy az állam embertelen választás elé állítja a fogyatékkal élők családjait.

2022. április 12-én a Fővárosi Ítélőtábla mindenben megerősítette a Törvényszék döntését.

Vagyis az államnak létre kell hoznia támogatott férőhelyeket, és fejenként ötmillió forint kártérítést kell fizetnie.

„Elmondhatatlanul örülünk, hogy immár jogerősen is kimondta a bíróság, hogy a fogyatékos embereknek is joguk van a méltó életre és az ehhez szükséges ellátásokra. Ezzel végre elégtételt kaptak az évtizedek óta küzdő anyák és gyermekeik”

– mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője.

„Ezzel az ítélettel remélhetőleg precedenst is teremtettünk több tízezer hasonló helyzetben lévő ember számára, hiszen a konkrét ügyben hozott döntés minden fogyatékossággal élő ember lakhatási jogát elismeri”

– tette hozzá dr. Pető Márk ügyvéd, aki az édesanyákat és gyermekeiket képviselte az ügyben.

A választások után a napokban tette közzé 12 pontos követelését a Lépjünk hogy léphessenek Egyesület fogyatékossággal élőket és őket ápoló családokat képviselő civil szervezet.

A szervezet arra buzdítja a polgárokat, hogy Facebook-kommentben megjelölve szólítsák fel országgyűlési képviselőiket a fogyatékosok és az őket otthon ápoló családtagok érdekeinek képviseletére is, egyszersmind jelezték, hogy nyitottak a szakmai párbeszédre és tanácsadásra.

Mint ismert, Novák Katalin családügyi miniszter szeptemberben jelentette be, hogy 2022. január 1-jétől a minimálbér szintjére emelkedik a gyermekek otthongondozási díja (gyod). Az idős hozzátartozóikat, házastársaikat otthon gondozók azonban továbbra is nagyjából 50 ezer forintot kapnak havonta annak ellenére, hogy akár 0-24 órában, szünnap nélkül látják el a családtagjuk ápolásával járó feladatokat.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt