Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria helybenhagyta az érvénytelen szavazás mellett kampányoló civil szervezet megbírságolását

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a civilszervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság 3 millió forintra bírságolta őket, valamint még több mint egy tucat civil szervezetre is pénzbírságot szabott ki, mert érvénytelen szavazásra buzdítottak a kormány gyermekvédelminek nevezett homofób népszavazásán.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a voksolást követően több civil szervezettel szemben is bírságot szabott ki az NVB, mert szerintük a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül. Ezek alapján az NVB 15 szervezetet egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezett, a kampány két főszervezőjére, az Amnesty International Magyarországra és a Háttér Társaságra pedig további 3-3 milliós bírságot szabott ki.
Az NVB döntésével kapcsolatban a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amiben

arra hivatkoztak, a népszavazási kampánytevékenység rendeltetésével egyáltalán nem ellentétes, ha az a választópolgár által jogszerűen leadható érvénytelen szavazatra buzdít.

A Kúria az MTI-nek eljuttatott közleménye alapján szerdán elutasította a kérelmet, ugyanis

„a kérelmező szervezet az alaptörvényi összefüggések megjelölésén túl formálisan utal ugyan arra, hogy az NVB a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét megsértve állapította meg jogsértést, azonban azzal kapcsolatosan az érdemi érvelést nem tartalmazott a beadvány, nem jelölte meg, milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata.”

Címlapkép: A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce