Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tavaly helyettes államtitkárrá nevezték ki, most elődjével együtt gyanúsítják korrupcióval

Ez a cikk több mint 2 éves.

Elődje feltételezett tettestársaként hallgatták meg a Fővárosi Törvényszék előtt  a múlt héten Gyüre Anita volt földügyekért felelős helyettes államtitkárt – írta  kedden a 24.hu.

Az ügy pikantériája, hogy Gyüre éppen azért került a helyettes államtitkári pozícióba 2020 decemberében, mert a posztot korábban betöltő Nagy Jánost -akinek az irányítása alatt Gyüre osztályvezetőként dolgozott – bilincsben vitték el hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. Az utód mindössze két hónapot töltött új székében, amikor 2021 februárjában – hivatalos indoklás nélkül – őt is felmentették. 

Mint kiderült, ugyanabban az ügyben hallgatták meg mindkettejüket harmadrednű vádlottként: a vád szerint volt agrárminisztériumi tisztviselők egy vállalkozóval játszhattak össze egy tanulmány megírásnál: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot.

Az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el.

A 24.hu beszámolója szerint a  bíróság előtt sem Nagy, sem Gyüre nem ismerte be bűnösségét, ezért tárgyalni fogják az ügyüket. Nagy Jánost a vádirat szerint agrártámogatásokkal való visszaéléssel is gyanúsítják, miután megállapodhatott egy vállalkozóval arról, hogy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti cégét, ő pedig 5 százalékos üzletrészt kért és kapott a cégben.

A 24.hu idézi Ligit Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját, aki szerint nagyon lukacsos lehet a védőháló, ha ilyen orbitális hibát követtek el” a kormányzatban. Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt a Belügyminisztériumban is volt egy hasonló ügy, amikor egy korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár főosztályvezetőként maradt tovább pár évig a tárcánál.

A 24.hu kereste az agrártárcát és Nagy István minisztert a történtekkel kapcsolatban, de  a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseikre.

(24.hu)