Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy egyeztetést sürget a „díszellenzékiség” elkerüléséről, az LMP nem bojkottál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Még mindig tart a Hadházy Ákos vezette tanakodás az ellenzéki parlamenti munkáról az újabb kétharmad árnyékában. Hadházy Ákos ma Facebook oldalán jelezte, hogy a helyzet fokozódik: levélben fordult a parlamenti pártok elnökeihez.

„Egyeztetést kezdeményeztünk azokról a javaslatokról, amelyekkel szerintünk el lehet kerülni, hogy a mandátumok felvétele után »díszletellenzékként«, egy tisztességtelen választáson létrejött parlamentben legitimáljuk a Fidesz hatalmát.”

Hadházy szerint kiváltképp sürgős most beszélni erről, hisz információ szerint egyes pártok a héten már megkezdenék a parlamenti pozíciók elosztásáról szóló megbeszélést. Zugló megválasztott egyéni képviselője szerint azonban ezt eszmecserének kéne megelőznie arról, hogy

„szabad-e ilyen komoly munkával nem, de annál több fizetéssel járó pozíciókat elfogadni.”

Hadházy rámutatott arra is, hogy az LMP részt fog venni a parlament nyitó ülésen, aminél szerencsésebbnek látja a Momentum hozzáállását, akik nem fognak részt venni. Szombaton, a Momentum sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András és Hadházy Ákos közösen mondták el, hogy bojkottálni fogják a parlament alakuló ülését az „unfair választási csalás” miatt. Hadházy a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy meg kell találni a valódi cselekvés lehetőségét.

Ungár Péter szintén Facebook-posztban reagált Hadházy Ákos és a Momentum felvetésére.  Az LMP elnökségi tagja írásában leszögezte, hogy

„Mi nem fogjuk bojkottálni az alakuló ülést, mert a jelenlegi helyzetben nevetségesnek éreznénk (…) nem fogunk bojkottálni semmit, mert megértettük, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit nem érdekel a siránkozásunk.”

Ungár szerint a választások tanulsága épp az, hogy a parlamenti nyitóülésekből, az ellenzéki politika térvesztéséből és a demokrácia gyászolásából nem lehet politikát csinálni. Ungár szerint súlyos vereséget szenvedett az ellenzék, illene ezt nem a körülményekre fogni. Ehelyett a választók valóságát szeretné tematizálni Ungár és pártja.

„Ott leszünk és el fogjuk mondani, hogy a kormány cserbenhagyta a szociális dolgozókat, hogy a klímaváltozás tragédia lesz hazánk számára, és hogy megfizetethetetlen hazánkban a lakhatás. Ennek látjuk értelmét.”
Korábban Jámbor András, Ferenc- és Józsefváros megválasztott képviselőjelöltje is úgy nyilatkozott, hogy a mandátumát mindenképp felvenné. Ennek ellenére megígérte, hogy nem lesz „ellenzéki biodíszlet”, a parlamenti erőforrásait szétosztaná: képviselői fizetésének egyharmadát helyi civil kezdeményezésekre fogja költeni. Szombaton pedig, amikor kiderült, hogy megbírságolják azokat a civil szervezeteket, amelyek érvénytelen szavazásra buzdítottak a népszavazáson, Jámbor bejelentette, hogy első parlamenti fizetéséből ki fogja fizetni a PATENT bírságát.

„Én arra kérem képviselőtársaimat mutassuk meg, hogy tenni fogunk a közösségeink és az értékeink védelmében. Mutassuk meg hogy együtt vagyunk, és ki-ki fizesse ki egy-egy szervezet bírságát előre.”

Jámbor András javaslatára még nem érkezett válasz – de ugyanígy Hadházy és a Momentum felvetésére sem, Ungár Pétert leszámítva. A Magyar Szocialista Párt ma József Attila Ars poetica című versét osztotta meg a költészet napja alkalmából, ugyanígy a Párbeszéd Orbán Ottó egy művével ünnepelte a napot, míg a Jobbik József Attila Tedd a kezed című költeményét posztolta. A Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferencről osztott meg egy videót.

Hadházy Ákos nyomvonalán haladva mi is levélben fordulunk az ellenzéki pártokhoz, hogy elmondhassák álláspontjukat a parlamenti munkáról a választási eredmények fényében, továbbá, hogy kifejthessék milyen képviselői magatartást tartanak ideálisnak, és hogy csatlakoznak-e Jámbor András kezdeményezéséhez, parlamenti fizetést kapó tagjaik megosztják-e erőforrásaikat és kifizetik-e például a civil szervezetek bírságát – hisz az ellenzék maga is az érvénytelen szavazásra buzdított, igaz, csendesebben. Válaszaikat közölni fogjuk.

 

 

 

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán