Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szegregátum felszámolása helyett szegregációt erősítő konténereket helyezne ki Szolnok vezetése

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szolnokon a szegregátumban élőket segítő programot folytatnak, ami noha valóban nyújt segítséget bizonyos tekintetben, egyik kulcselemét tekintve azonban kontraproduktív hatással jár és az érintettek tetszését sem nyerte el – írja a Magyar Narancs.

A város lepusztult részén ugyanis konténereket telepítene az önkormányzat a szolgáltatások fejlesztése végett, ezt azonban a helyiek megbélyegzőnek találják, és más megoldást tartanának üdvösnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium uniós forrásból 260 millió forinttal támogatta „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” felhívásra beadott, „Az Üteg és Búzavirág utcák szegregátumainak komplex humán fejlesztése” című pályázatot. A programból fejlesztik a szegregátumban a szolgáltatásokat, hivatalosan „a szegregátumban élők társadalmi beilleszkedését segítő programok, mint például a lakókörnyezet karbantartás és önfenntartás, motivációs tréningek, OKJ-s képzések valósulnak meg”.

Vannak emellett valódi, konkrét segítséget nyújtó programokra is tervek, többek között játszóház biztosítása a gyerekeknek, mosási és tisztálkodási lehetőségek kiépítése, amik nem magától értetődő módon adottak a szegregátum nagyon rossz minőségű házaiban.

A lapnak nyilatkozott László Norbert MSZP-s önkormányzati képviselő, akihez a körzet tartozik. Mint mondta

„Soha nem a konténerek és a projekt ellen voltam (…) Inkább azt szeretném, ha a lakosok véleménye számítana, és az ő döntésük alapján alakítanánk ki az itt élők megsegítését.”

Az ellenzéki politikus szerint a Tulipán presszóban kialakított szolgáltatópont már most remekül működik, és szükség van a programokra valamint szolgáltatásokra, de a konténeres megoldást elutasítják a helyiek. A szolgáltatóponton már most is vannak mosási, mosdási lehetőségek és különböző programok a rászorulók segítésére, valamint jár ki a szegregátumba szociális munkás is.

A konténerek kihelyezése azonban még inkább szegregál a politikus szerint, ennek ellenére Szalay Ferenc polgármester ragaszkodik a megoldáshoz – holott az önkormányzat humán igazgatóságának munkatársai a témában tartott lakossági fórumon is ellenállásba ütköztek.

Lászlónak végül azt sikerült elérnie, hogy kérdőívekkel mérjék fel a helyiek igényeit. A válaszok visszaküldésére viszont nagyon rövid, 2-3 napos határidőt kaptak, ráadásul voltak akiknek úgy kézbesítették ki, hogy esélyük sem volt még ezt a határidőt sem betartani.

Tovább árnyalja a képet, hogy Szolnok egy másik részén már próbálkoztak a konténeres megoldással, nem sok sikerrel. Sziráki Pál, aki az ellenzéki összefogás színeiben indult a körzetben elmondta,

„Megnéztem, Szolnok egy másik, hasonló problémákkal küzdő részén, a Motor utcában már vannak ilyen telepített konténerek. Végigkérdeztem az embereket, és kiderült, hogy az egész nem működik.”

Ráadásul maga a koncepció is a szegregátum létét fogja fenntartani, meghosszabbítani az ellenzéki politikusok szerint, ahogy a lap által megszólaltatott helyi lakosok is kételkednek abban, hogy a közösség számára hasznos lenne.

Címlapkép: Szolnok