Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A háború kitörése óta először látogatta meg nyugati vezető Putyint – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce hétfői, szerdai és pénteki napokon összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a április 11-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Hétfőn egyre intenzívebbé váltak az orosz támadások Ukrajna keleti részén, miközben továbbra is nagy erőkkel zajlik a lakosság evakuálása az érintett területekről. Vlagyimir Putyin orosz elnököt a nap során a háború kitörése óta először látogatta meg nyugati vezető.

Hevesebb harcok keleten, újabb nyugati fegyverek Ukrajnának

Vasárnap estétől kezdve egyre hevesebb, főleg tüzérségi támadás alatt állnak  a még ukrán kézen lévő városok, ipari komplexumok Kelet-Ukrajnában. Ukrán kormányzati és nyugati hírszerzési források alapján az orosz haderő nemsokára nagyszabású offenzívába kezdhet a Donbassz elfoglalásáért, amit követhet további területek elfoglalása.

Hulltak a bombák Nyikolajevra:

 

Rubizsnyéra, ahol egy nitrogénraktárat sikerült eltalálni. Ez még hatással lehet az ország műtrágyatermelésére, ami nélkül még inkább visszaeshet az egyébként sem rózsás kilátások elé néző mezőgazdasági termés.

 

De a kelet-ukrajnai Harkov sokat szenvedett városát is érték újabb találatok. A város fontos ipari központ, többek között a hadiipar tekintetében. Harkovban gyártják az ukrán páncélosokat, így elhelyezkedése mellett hadiipari szempontból stratégiai jelentősége van.

 

Harkov bombázása hétfőn napközben is folytatódott. Oroszország védelmi minisztériuma szerint katonái továbbra is harcolnak Izjum környékén, melynek elestével megnyílna az út a további, nyugati támadások előtt. Ez ugyanakkor még nem a várt, vélhetően elsöprő erejűnek szánt offenzíva.

Érdekesség, hogy Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője egyrészt továbbra is Ukrajnában kegyetlenkedik, másrészt elbüszkélkedett egy állítólagos orosz tervvel, ami Kijev elfoglalását is magában foglalja.

 

A Putyin melletti feltétlen kiállásáról, kudarcos hadműveleteiről ,valamint katonái civilek elleni martalóckodásáról is ismert csecsen vezér Telegram csatornáján tette közzé éjjel kettőkor az orosz haditerveket. Azt nem tudni, hogy a nyugati szolgálatok félrevezetését szolgálja-e a térképek mutogatása, ugyanakkor a hadúr hivatalosan igazolt Telegram-csatornáiról már eltűnt. Az alább viszont még visszanézhető egy hosszabb verziója, amiben a Kadirov többek között nukleáris fegyverek használatáról delirál.

Mariupol bő hónapja áll ostrom alatt. A város most úgy tűnik, teljesen az orosz hadsereg kezére kerülhet, miután a várost egyelőre védő tengerészgyalogosok bejelentették, hogy az utolsó ütközetre készülnek. Kevés a lőszerük, élelmük és orvosi ellátmányuk.

Bár Ukrajna hadserege szerint nemsokára megkezdhetik a város felmentését, erre vajmi kevés esély látszik. A lakosságot mind az orosz, mind az ukrán oldalról igyekeznek evakuálni, utóbbi azzal vádolja az előbbit hogy valójában elrabolja az embereket, miközben nem enged át segélyszállítmányokat. Előbbi az utóbbit vádolja ugyanezzel.
 

A Pentagon mindeközben azt mérlegeli, hogy több ukrán katonát képezzenek ki drónok kezelésére.

A német Rheinmetall hadiipari nagyvállalatnál pedig már dörzsölik a tenyerüket a tulajdonosok, jelentős megrendeléseket sejtve az ukrajnai háborúnak köszönhetően. Noha Olaf Scholcz kancellár egyelőre nem szándékozik tankokat adni Ukrajnának, a cég vezetője szerint gyalogsági páncélosok mellett a rendeléstől számított hat héten belül modern Leopard tankokat is tudnának szállítani.

 

A Leopard tankok nagyban növelhetnék az ukrán hadsereg ütőképességét, ugyanakkor részei annak a fordulatnak is, minek jegyében a szovjet szabványú fegyverek helyett egyre inkább nyugatiakat juttatnak Ukrajnának. Ez noha okozhat logisztikai és kompatibilitási problémákat, jó állapotú, szovjet eredetű fegyverekhez viszont egy idő után nehéz lehet hozzájutni a piacon, pláne ha az ezeket birtokló országok nem kívánnak tőlük megszabadulni. Csehország sajtóértesülések szerint T-72-es tankokat szállít Ukrajnának, a készletek azonban nem végtelenek.

Szlovákia pedig már jelezte, hogy komolyan fontolgatja, hogy átadja Ukrajnának MiG-29 típusú szuperszonikus vadászrepülőit. Ezzel – miután korábban leszállította SZ-300 légvédelmi rendszerét – az első uniós országgá válna, ami harci repülőgépekkel támogatja Ukrajnát.

Oroszországban pedig partizánakciókkal igyekeznek csökkenteni a hadsereg képességeit, például az alábbi módszerrel.

 

Putyin mégsem pária

Diplomáciai értelemben. Hétfőn ugyanis Oroszországba utazott Karl Nehammer, Ausztria kancellárja, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel találkozzon és háborúról, valamint békéről beszélgessenek.

 

Ausztria a II. világháború óta katonailag független ország, többek között ennek a garantálása volt a szovjet seregek kivonulásának egyik feltétele 1955-ben. Nehammer kancellár a menekülők evakuálását lehetővé tévő humanitárius folyosókat, fegyverszünetet és a háborús bűnök teljes körű kivizsgálását szorgalmazza.

A kancellár Kijevből érkezik Moszkvába, Ukrajna fővárosában szombaton Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyalt, többek között humanitárius kérdésekről, Gyenyisz Smihal miniszterelnökkel pedig mások mellett a háború után esedékes újjáépítésről.

 

Nehéz lenne az orosz diplomácia sikereként látni, hogy Putyinnak a háború megindításával hetek alatt sikerült elérnie, ami a hidegháború idején és a rákövetkező évtizedekben elképzelhetetlennek tűnt: Svédország és Finnország csatlakozhat a NATO-hoz.

 

Újraindult a civilek és sérültek evakuálása keletről

Miután Kramatorszk vasútállomásán 52 embert ölt meg egy rakétatámadás, hétfőn újraindultak az evakuációs járatok, kezdve egy kórházvonattal, melyet az Orvosok Határok Nélkül szervezett meg. A front közelében fekvő területekről a hétvége óta zajlik a lakosság kitelepítése, az ukrán hatóságok mindenkit arra szólítanak fel, hogy a lehető leghamarább, bármilyen lehetséges eszközzel hagyják el a támadástól fenyegetett Donyeck és Luganszk megyéket.

A hatóságok el akarják kerülni, hogy más városokban is megismétlődhessen Mariupol tragédiája, ahol a hetek óta tartó ostrom során tízezrek veszítették életüket Zelenszkij elnök szerint. Noha ezeket a számokat – mint gyakorlatilag valamennyit – érdemes fenntartásokkal kezelni, az ostromlott városban hetek óta nem működnek a közszolgáltatások, utcai harcok dúlnak, és vélhetően valóban kirívóan magasra tehető a civil áldozatok száma.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint eddig több, mint 4,5 millióan hagyták el Ukrajnát.

Ez Ukrajna lakosságának több, mint tíz százaléka. Magyarországon keresztül eddig több, mint 424 ezer ember menekül, akik közül továbbra is elenyésző számban kívánnak huzamosabb ideig az országban maradni. Ráadásul ahogy a Telex cikkéből kiderül, a kivárás vagy a továbbutazási szándékok mellett demográfiai okai is vannak annak, hogy a magyarországi munkáltatók munkaerőigényét nem az ukrán menekültek kizsákmányolása fogja enyhíteni.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

 • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
 • A közösen segítő Budapest Bike Maffia és Age of Hope Alapítvány szintén folyamatosan közzéteszi, mire van szükség.
 • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
 • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
 • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.

Összegyűjtöttünk egy listát a helyben dolgozó, segítségért folyamodó ukrajnai szervezetekről is:

 • A Commons | Cпільне társadalomkritikai lap Ukrajnában, munkatársai közé tartozik a beszélgetésen felszólaló Denisz Pilas, és a Mércén korábban fordításban közölt Tarasz Bilousz is.
 • A Longo Maȉ kooperatíva a luganszki régióban, Vrubivkán segít gyerekek biztonságba helyezésében, ukrán hrivnyában erre a számlaszámra: 4441114451067639 (Кошан Bіачецлав Антонійоіч Монованк), euróban pedig a következő számlára lehet utalni. UA 2032200100000262063011162 (számlaszám: 26206306311162, Koshan Viacheslav, 90440, Ukrajna, Zakarpatska régió, Khustskyi körzet).
 • Az Operation Solidarity egy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló szervezet, amelyet az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők és a helyi mozgalmakban továbbra is résztvevők segítésére hoztak létre anarchista kollektívák.
 • A Ukraine Solidarity Campaign az ukrajnai szocialisták és szakszervezeti tagok számára szolgáltat információkat és támogatást. Az angliai székhelyű szervezet több ukrajnai mozgalommal áll kapcsolatban (a csoportok listája elérhető weboldalukon).
 • A BEARR Trust kelet-európai és közép-ázsiai civil szervezeteket segítő alapítvány. Külön gyűjtést indítottak ukrajnai szervezetek segítésére, amelynek bevételeit azon civil szervezeteknek utalják, amelyekkel korábban közösen dolgoztak projekteken.
 • A Fight For Right ukrajnai civil szervezet az országban maradni kényszerülő fogyatékossággal élőknek nyújt segítséget. A civil szervezet telefonos és helyszíni segítségnyújtással is foglalkozik.