Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay szerint Orbán választással leválthatatlan, ezért inkább a lelkiismeretére hatva együttműködne vele

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagyinterjút adott Márki-Zay Péter a 24.hu-nak, melyből nem sok önkritika kerekedett ki magát és az ellenzéki összefogást illetően, az Orbán Viktorral való együttműködés lehetősége viszont annál többször felmerült.

Miközben például Donáth Anna, Jámbor András és Ungár Péter az ellenzék kampányának súlyos tartalmi hiányosságairól beszélnek, Márki-Zay örülne, ha azt mondhatná, hogy a hibáik miatt szenvedtek vereséget, mert ebben az esetben csupán ki kellene javítani azokat, és négy év múlva győznének.

„De ennél sokkal rosszabb a helyzet: nem a hibáink, nem a félremagyarázható mondataim, a hadarásom vagy a túl intellektuális monológjaim miatt buktunk. Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz. Orbánt a saját pályáján, ahol az ő szabályai érvényesek, lehetetlen megverni”

– mondta a 24.hu-nak.

Szerinte „bölcsebb annál a közös ellenzéki emlékezet”, hogy neki tulajdonítsa a vereséget, ugyanakkor vannak olyan rosszakarói, mint az elsőként beleszálló Jakab Péter vagy Gyurcsány Ferenc -utóbbi Márki-Zay szerint alig várta, hogy elbukják a választást, arról pedig hónapokkal ezelőtt szólt neki valaki az ellenzékből, hogy ha veszítenek, egyedül viszi el a balhét.

Úgy véli, Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségével sem jutott volna előrébb az ellenzék, sőt:

„Velük Budapestet is elbuktuk volna, mert azok a fiatalok és azok a konzervatívok, akik rám hajlandóak szavazni, baloldali jelölt hívószavára nem hallgatnak. Egy Dobrev vagy Karácsony vezette összefogásnál csak az lett volna rosszabb, ha nincs is összefogás, mert abban az esetben listán a hat pártból kettő jutott volna parlamentbe, egyéniben hoztuk volna Botkával Szegedet, plusz Budapesten négy-öt körzetet a tizennyolcból, és ennyi.”

Gyurcsánnyal kapcsolatban azt is mondta: múlt vasárnap nem rá mondtak nemet a választók, hanem Gyurcsány Ferencre, „aki sajnos súlyos tehertétel az ellenzéken, milliók rettegnek tőle, és ha föltűnik az egyik oldalon, a választók jelentős része fut a másik irányba.”

Márki-Zay azt is kifejtette, bár egyelőre nem kapta meg Orbán Viktor telefonszámát, hogy a protokollnak megfelelően gratulálhasson neki, szívesen leülne vele beszélgetni egyéb témákról is. Az ellenzéki kampány kritikája helyett az interjú további részében többek közt Orbán Viktor teljesítményének elismerése következik:

„Orbán, miközben nyilván végtelenül rossz véleménnyel vagyok róla, abból a szempontból bírja a nagyrabecsülésemet, hogy hatalmas politikai teljesítménynek tartom, hogy immár ötödször alakíthat kormányt, és ebből négyszer kétharmaddal. Mindez csak úgy képzelhető el, hogy érti ennek a népnek a lelkét.”

Márki-Zay bízik benne, hogy Orbánban maradt még emberség és némi kereszténység is.

„Szeretnék hatni a lelkiismeretére. Átbeszélni, ő mit gondol erről az országról, és én mit gondolok” – fogalmaz.

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje nem hiszi, hogy a lopásról le tudná beszélni Orbánt, ahogy azt sem, hogy sikerülne rábeszélni a hajléktalanok iránti szeretetre vagy a gyűlöletkampányok felfüggesztésére. De abban talán elérhetne haladást, hogy az ország gazdaságilag jó irányba induljon, hogy fejlessze érdemben az oktatást és az egészségügyet, vagy megállítsa a fiatalok külföldre vándorlását.

„Partner lennék bármi jóban, helyesben. Eddig is én voltam az egyetlen ellenzéki politikus, aki elismerte, ha jót csinált. A kerítésért sose kritizáltam. Dicsértem, hogy a dohányzást betiltotta a vendéglőkben, és a játékautomaták betiltását is helyeseltem.”

Bár kritikára továbbra is számíthatna Márki-Zay-tól, szerinte az újabb kétharmaddal bebizonyosodott, hogy Orbán valóban olyan rendszert épített fel, melyben leválthatatlan.

„Ameddig él, hatalmon maradhat, ha akar. Ismétlem: hagyományos választási úton leválthatatlan. Akkor viszont miért ne törődhetne végre az ország érdekével? És miért ne használna ebben engem is?”

Szerinte az ellenzék új felfogását kell kialakítsák, ami nem is igazán ellenzékiség, hanem inkább ellenállás. És mivel Orbán leválthatatlan, Márki-Zay szerint a cél „megvédeni a gyűlöletkampányoktól a cigányságot, a meleg közösséget, a zsidókat, vagy akár a keresztényeket, mert ahogy elnézem Orbánt, nála bárkiből pillanatok alatt lehet bűnbak”.

Donáth Anna: nem működik az összefogás, ha nincs koherens vízió mögötte

Donáth Anna a 444-nek adott interjút, melyben jelentősen több belátás és az Orbán-kormány leválthatóságába vetett bizakodás érhető tetten. A Momentum elnöke nem gondolja, hogy a többség boldog a jelenlegi rendszerben, de nem lehet csupán a választási rendszer igazságtalanságaira sem fogni az eredményt, hiszen akkor működött volna az összefogás. És nem lehet csupán kampánytechnikai kérdésekben keresni a hibát, bár olyanok is voltak.

Szerinte az április harmadikai választási eredmény azt mutatja, hogy emberek félnek: van, aki attól, hogy elveszti a holnapi betevőjét, mert elképesztő a kiszolgáltatottság. És van, aki például a háborútól. Ezekre pedig a Fidesz megnyugtatóbb választ tudott adni a választók számára, amivel szembe kell nézni.

„És sajnos azt is le kell vonnunk konzekvenciaként, hogy a Fidesz ajánlata a választók többségének elfogadhatóbb volt, mint az ellenzéké. De ettől még nem gondolom, hogy az emberek boldogabbak lesznek így, és nekik ez a rendszer kell”

– mondta Donáth, aki szerint nem elég egyszerűen összerakni a pártokat, és azt gondolni, hogy így a szavazók is együtt jönnek tovább. Úgy véli, ezt bizonyítja, hogy eltűnt közel egymillió szavazó.

„De ez mégse működik, ha nincs egy koherens vízió az összefogás mögött. És ez többről szól, mint egy kampányüzenetről, az arculat színéről, vagy hogy kinek az arca van a plakátokon. Ilyenekről és tartalmi elemekről is túl sokat vitáztunk.”

Donáth szerint rengeteg elszámolni valójuk van politikai értelemben, amit mindenkinek a saját háza táján kell kezdenie, vagyis egyelőre nem várható összellenzéki szembenézés.

Arról is beszélt: az előválasztáson racionális döntés volt Márki-Zay Pétert támogatni, „nem mi néztünk rossz mozit, hanem akkor ezt kívánták az emberek”, ezért nagyon káros az akkori döntést hibáztatni, azt számon kérni, hogy miért Márki-Zayt akarták az emberek. Ahogy most sem lehet a szavazókat hibáztatni, hogy miért szavaztak meg kétharmados Fidesz-többséget. „Sohasem lehet a szavazókban keresni a hibát.”

Szerinte egy politikai vezetőnek elsősorban magában, és a saját politikai közösségének a cselekedeteiben kell ezt keresnie, azzal pedig nem sokra mennek, ha elkezdenek egymásra ujjal mutogatni.

A jövőre nézve elmondta: „Nem szabad attól a félelemtől vezérelni magunkat, hogy a szövetségi politika csak akkor működik, ha mindenki áment mondott valamire, mert ebből színtelen, szagtalan valami lesz a végére.” Szerinte nem baj, ha nem minden a hat párt szoros együttműködése alapján történik mostantól, de nem szabad felrúgni azt sem, amire eddig alapoztak, mert fontos, hogy egymásra is tudjanak támaszkodni.

Címlapkép: Facebook/Donáth Anna