Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy egyházi gimnázium körlevélben buzdítja a szülőket a kormány támogatására

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete birtokába jutott egy állítólagos levél, melyben a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója arra kéri a tanulók szüleit, hogy vegyenek részt a kormány által indított erősen homofób „gyermekvédelmi” népszavazáson, és „támogassák azt, hogy a gyermeknevelési döntések szülői jogkörben maradjanak”.  A levél emellett azt is sugalmazta a címzetteknek, hogy keresztény erkölcsök mentén döntsenek az országgyűlési választásokon.

„Önök is jól ismerik azokat a nemzetközi folyamatokat -ezek ma már Magyarországon is megjelentek -amelyek, akár a szülők ellenére is másfajta személetet akarnak kialakítani gyermekeinkben”

-olvasható a PDSZ által megosztott levélben. Az intézményvezető ezután arra kérte a szülőket, hogy vegyenek részt az április harmadikán tartandó gyermekvédelmi népszavazáson, és „támogassák azt, hogy a gyermeknevelési döntések szülői jogkörben maradjanak”.

Ezzel egy időben parlamenti választások is zajlanak – hívta fel a figyelmet a levél.

„A keresztyén embernek azt kell mérlegelnie, hogy melyik közösség, politikai párt ideológiája mire épül. A keresztyén értékekre, vagy az ateizmusra és a liberalizmusra.

Az alapvető értékrend határozza meg azt is, hogy egy közösségnek -minden hibája mellett – milyen a gazdaságpolitikája, milyen a családpolitikája valamint a nemzetpolitikája. Egyszóval, hogyan gondolkozik az ország és a nemzet jövőjéről. Magam is ezeket fogom mérlegelni vasárnap. Kérem, tegyék meg önök is. ”

A Mérce megkereste az ügyben a Lévay Gimnázium igazgatóját és munkatársait. Azt szerettük volna megtudni, valóban ők küldték-e ki a szakszervezet által közzétett levelet, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszoltak  megkeresésünkre.

Nagy Erzsébetet, a PDSZ választmányi tagját telefonon értük el, aki elmondta, egy szülő továbbította nekik a levelet. Hozzátette, a dokumentum szerintük jogsértő, az ügyben pedig bejelentést tesznek az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, az oktatásért felelős államtitkárnál és a fenntartónál, azaz a Református Egyháznál.

Az iskolákban, óvodákban a pedagógusok fokozottan egyedül érezték magukat, és (gyakran az intézményvezetők nyomására) óvatosabbá váltak nem csak a szexualitással, de a gyerekjogokkal és az erőszak-megelőzéssel foglalkozó programokkal szemben is, a gyerekek között pedig nőtt a feszültség és a megkülönböztetés – derül ki a Gyermekjogi Civil Koalíció egyik friss, nem reprezentatív kutatásából.

„A 2021-ben elfogadott jogszabály-módosítások korlátozták, hogy ki és mit mondhat a gyerekeknek a szexualitásról, és ekkor erősödött fel az LMBTQI-embereket megbélyegző politikai kampány is. A jogszabályok összemosták a szexuális felvilágosítást a homoszexualitással és a pedofíliával, és eltérő értelmezésekre adtak teret a „népszerűsítés” és a „megjelenítés” fogalmait illetően” – olvasható a dokumentumban. A kormány most ezen kirekesztő jogszabálynak kíván társadalmi legitimációt szerezni, az általa gyermekvédelmi népszavazásként hivatkozott referendummal.  Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt már a Kúriához fordult a népszavazási kérdések érvénytelenítéséért. A Kúria négy kérdést a panaszok ellenére jóváhagyott, csak az ötödik kérdés hitelesítését tagadta meg. Végül azonban az elkaszált ötödik kérdés is érvényesnek találtatott, ugyanis az Alkotmánybíróság felülbírálta a Kúria döntését, ám túl későn, a köztársasági elnök csak négy kérdésben írta ki a kormány népszavazását.

Nem ez az első eset, hogy az idei választási kampányban egy egyházi szereplő a kormányoldal mellett kampányol. Egy, a Telexhez eljuttatott felvételen Bese Gergő római katolikus plébános az április 3-i választás tétjéről beszélt a vasárnapi szentmise után a budapesti Zugligeti Szent Család Plébániában. A plébános Szilvay Gergellyel, a kormányközeli Mandiner munkatársával tartott előadást a templomban Gyermekvédelem, gender és más kényes témák, valódi vagy álproblémák címmel. Habár az esemény alatt – csakúgy mint a református gimnázium levelében – egyszer sem hangzott el egy párt vagy politikus neve sem, a kontextusból nyilvánvalóvá vált az üzenet. A plébános az előadáson szintén szóba hozta az LMBTQI-témát és a meleglobbi veszélyeire is utalt. Bese szerint Magyarországon is jelen van a szexuális propaganda, kis késéssel hozzánk is begyűrűznek a tengerentúlon látott folyamatok. „Ezek azok a folyamok és csatornák, amiket az elején kell elzárni, mert utána olyan trutyi van a nyakunkban, hogy abból már nem jövünk ki. Ezért rafkósak, a legfiatalabb korosztályhoz mennek, mert tudjuk jól, hogy ők még formálhatók.” 

 

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd