Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Biden Varsóban Putyinról: „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon” – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce napi összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 26-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Az oroszok azt állítják, hogy innentől a Donyec-medencére fókuszálnak

Mostanra az ukrán védelem szinte mindenhol felállt, sőt, tegnap és ma az ukrán oldal állításai szerint több helyen ellentámadásba is fogtak. Harkiv környékén Rohan irányában, illetve Izium és Csuhuiv felé is harcok folynak a megszállókkal  a harkivi régió vezetője szerint.

Tegnap este amerikai  tisztviselők azt állították, hogy Oroszország elvesztette az irányítást Kerszon felett – az első déli város felett, amelyet Vlagyimir Putyin csapatai elfoglaltak. Ma Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója azt nyilatkozta a BBC Radio 4 Today műsorában:

„Úgy gondolom, hogy a város ma teljes mértékben az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt fog állni.”

Mindezek fényében kevésbé meglepő, hogy tegnap este Oroszország közölte, hogy az ukrajnai művelet első fázisával nagyrészt végeztek, innentől csak a Donyec-medence felszabadítására koncentrálnak. Az orosz védelmi minisztérium szerint az első fázis célját elérték, amely cél mindvégig az ukrán hadsereg meggyengítése volt, most már koncentrálhatnak csak Ukrajna keleti részére. Hogy csupán időt szeretnének-e nyerni, vagy ténylegesen változik az orosz invázió célja és mértéke ahhoz képest, aminek eddig látszott, az a következő napokban, hetekben válik el.

Joe Biden Varsóban: Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”

Rakétatalálat érte a lengyel-ukrán határtól nem messze fekvő ukrán várost, Lviv-t, nem sokkal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök a lengyel határra látogatott. A támadásban öten sérültek meg, a a célpont egy repülőgép-javító üzem lehetett.

Nem sokkal ezután a határ túloldalán Joe Biden mondott beszédet.  Az amerikai elnök támogatását fejezte ki Ukrajnnak, továbbá felajánlott egymilliárd dollárnyi humanitárius segítséget, 100 000 ukrán menekült befogadását az Egyesült Államokba, és természetesen azt, hogy segíteni fogják Európát az orosz gázfüggőség mérséklésében (feltehetőleg amerikai LNG gázeladással). Putyin felelősségére rátérve Biden hentesnek nevezte Oroszország elnökét, és kijelentette, hogy

„az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon.”

Így Joe Biden szakított azzal a hagyománnyal, hogy az amerikai fél – a háborús eszkalációt elkerülendő – nem beszél Putyin hatalomból való eltávolításáról.

A beszéd után nem sokkal Tarini Parti, a Wall Street Journal fehér házi tudósítója a Twitteren osztotta meg, hogy a Fehér Ház igyekszik tompítani az elnök kijelentését, az egyik amerikai tisztviselő így magyarázta Biden szavait: az elnök állítása az volt, hogy Putyin nem gyakorolhat hatalmat országával szomszédos régiók fellett. Nem Putyin hazai hatalmáról, vagy egy esetleges oroszországi hatalomváltásról beszélt.

Éket ver a V4-ek közé Orbán háborús álláspontja, több ezer orosz tüntetett Prágában Ukrajna mellett

Zelenszkij tegnapi, Magyarországra külön kitérő beszédével párhuzamosan több V4 tagország is elítélte Orbán háborús politikáját. A lengyel kormánypárt vezetője és Orbán szövetségese, Jarosław Kaczyński pénteken a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy nem elégedett Orbán Oroszországgal kapcsolatos álláspontjával. 

Szintén pénteken Jana Černochová, cseh védelmi miniszter közölte, hogy nem vesz részt a visegrádi négyek védelmi minisztereinek jövő heti magyarországi találkozóján. Černochová bírálta Magyarország hozzáállását az ukrajnai háborúhoz, és kijelentette, hogy nem kíván részt venni a magyar választási kampányban.

„Nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj fontosabb a magyar politikusok számára, mint az ukrán vér” – írta.

Orbán Viktor a tegnap esti, brüsszeli EU- és NATO-csúcs utáni közmédiának adott nyilatkozatában továbbra is azt az álláspontot képviselte, hogy Magyarországnak a saját érdekeit kell szem előtt tartania.

„Veszélyes helyzetben vagyunk, de mi Magyarország oldalán állunk és magyar fejjel, magyar nézőpontból tekintünk erre a helyzetre.

Továbbá a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy fél attól, hogy a szankciók jobban fognak fájni Magyarországnak, mint Oroszországnak, különösen az energiát érintő szankciókat ellenzi.

Ma körülbelül háromezer orosz vonult át Prágán ukrán zászlókkal, tiltakozva Putyin háborúja ellen. Vlagyimir Putyin elnök képe fölött „Gyilkos” feliratú táblákkal és „Nem a háborúra” skandálás kíséretében a tüntetők a prágai Béke tértől indulva sétáltak végig a cseh főváros központján. Csehországban egyébként jelentős orosz és még jelentősebb számú ukrán kisebbség él.

(New York Times, CNN, Sky News, Reuters, NBC news, Independent, AP news, MTI)

Címlapkép: Independent live