Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába vesznek részt a menekültek ellátásában, a kormány továbbra is vegzálja Iványiékat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkésze tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a menekültek ellátásáról valamint egyháza helyzetéről. Az eseményt élőben közvetítettük, felvételünk az alább nézhető vissza:

Az egyházvezetőtől megtudhattuk, hogy a MET az ország számos pontján vesz részt a menekültek ellátásában, de még határon túlra is nyújt segítséget.

Ukrajnai menekültek a MET Dankó utcai épületében. Fotó: Bogdán Erik / Mérce

Iványi szerint a Dankó utcai épületben 30-40 fő fordul meg naponta, alapvetően roma családok érkeznek, valamint színesbőrű diákok. Iványi úgy látja, nekik nehezebb helyet találni. Jelenleg a főiskola kollégiumában, előadójában, valamint egy I kerületi imahelyiségben szállásolnak el embereket, emellett a MÁV-telepi iskolában 15 fő kap helyet naponta.

Menekültszállás a MET Dankó utcai épületében. Fotó: Bogdán Erik / Mérce

Sokan gyerekkel érkeznek, akik az óvodai és iskolai programba is bekapcsolódnak. A menekülteknek napi háromszori étkezést biztosítanak és hetente kétszer jön gyerekorvos. Vidéken is több településen szállásolnak el embereket, és több humanitárius ponttal is rendelkeznek. Napi 5-800 adag melegételt főz a konyhájuk ebédre.

Ukrajnai menekültek a MET Dankó utcai épületében. Fotó: Bogdán Erik / Mérce

Iványi elmondta, hogy a határon túlra is vittek szállítmányokat, többek között egy kórháznak, ami 5-6 milliós bevásárlólistát küldött. Leginkább a gyógyszerek jelentenek hiánycikket, ezek beszerzéséhez szívesen veszik az anyagi támogatást, amiből több mint 11 millió forint gyűlt eddig össze. Az egyház munkáját segíti a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és civil szervezetek is, emellett továbbra is várják önkéntesek jelentkezését. Vannak emellett tárgyi adományigények is, szükségük van többek között

  • 200 takaróra;
  • 300 ágyneműgarnitúrára;
  • akkumulátoros lámpákra;
  • rövidhullámú rádiókra;
  • 100-200 literes edényekre;
  • törölközőkre;
  • vízforralókra;
  • antibakteriális folyékony szappanra;
  • tartós élelmiszerekre.

Iványi beszámolt az egyház státuszáról is.

Ennek keretében elmondta, hogy az állam továbbra sem teljesíti kötelességét, vagyis az alapnormatívához nem teszi hozzá az egyházat véleménye szerint kiegészítő támogatást, amit az Alkotmánybíróság érvényes, 2012-es határozata szerint kötelessége lenne megtenni. Hovatovább tartozásaik fejében a normatívából von le összegeket.

Immár nyilvántartásba vett egyházként – vagyis nem egyesületként – levelet írtak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, aki alá az egyházi ügyek tartoznak. Ebben azt kérték tőle, hogy kössék újra a megállapodást az általuk ellátott közfeladatok ismételt finanszírozására. A normatíván felüli finanszírozás nélkül az oktatási intézményeik gyerekenként évi több, mint 200 ezer forinttól esnek el, de más feladatokra is jóval kevesebb pénzt kapnak. Az egyházfő emlékeztetett, hogy az állam jelenleg meglátásuk szerint több, mint 12 milliárd forinttal tartozik nekik.

Elmondta, hogy levelet írtak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak is, hogy legalább az ukrajnai háborús helyzetre és a menekültek ellátására tekintettel ne vonják le a tartozásaikat az alapnormatívából, az ugyanis jelentősen nehezíti a humanitárius munkát, amit végeznek.

Címlapkép: Bogdán Erik / Mérce