Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor állítja, az ország energiaellátása biztosított, miután rendeletekkel enyhített a kormány a benzinpánikon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap este szokatlan időpontban, este fél tízkor tartott kormányinfót Gulyás Gergely, a MOL vezérigazgatója, Hernádi Zsolt társaságában, ahol az üzemanyag vásárlását korlátozó intézkedéseket vezettek be. A szabályozás egyelőre csak a kamionokra vonatkozik, a személygépkocsik továbbra is hatósági áron tankolhatnak.

A kormány és a MOL hangsúlyozta, nincsen üzemanyag-ellátási válság Magyarországon: a  Barátság kőolajvezeték jelenleg is biztosítja az ország kőolaj ellátását, azon felül pedig az Adria kőolajvezetékre is számíthat az ország.

Orbán Viktor ma reggeli bejelentése ezt beigazolni látszik – a miniszterelnök a versaillesi EU-csúcsról üzente meg, hogy az EU-s szankciók nem érintik az orosz gázt és olajat.

„Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére, vagyis Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva van” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Aki ennek ellentmond, a rendőrséggel találhatja szembe magát – tudtuk meg a tegnapi kormányinfóról. A rendőrség eljárást indíthat azokkal szemben, akik üzemanyag-vásárlási pánikot keltenének, azaz akiknél „rémhírterjesztés gyanúja áll fenn”.

Gulyás Gergely szerint az elmúlt két nap pánikvásárlása „üzleti érdekből zajló benzinturizmusnak” tudható be, amit a magyarországi benzinárstop generált. Hernádi Zsolt „visszaélésszerű felvásárlásnak” nevezte a jelenséget, amit javarészt nagykereskedelmi fogyasztók végeznek.

A kormány mindenesetre hozott egy sor döntést, ami az üzemanyag eladását korlátozza. A benzin árstop marad, de 20 forinttal csökken az üzemanyag literenkénti jövedéki adója és a „benzinturizmus” visszaszorítása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyagkutakon tankolhatnak, piaci – tehát nem a befagyasztott – áron. A külföldi kamionok közül már a 3,5 tonnát meghaladók sem tankolhatnak hatósági áron. Mezőgazdasági erőgépekre nem vonatkozik a 7,5 tonnás rendelkezés.

A kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el.

A magas infláció miatt a kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a benzin árát. Február 15-től további három hónapra hosszabbította meg a benzinárstopot.  Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották, most ezen változtatott a kormány.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd