Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria kimondta, nem indulhat Gattyán halottak aláírását leadó jelöltje a józsefvárosi választókerületben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Múlt héten ülésezett a Budapest 06. számú Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB), melynek során a testület a leadott ajánlóívek érvényességét ellenőrizte. Akkor megállapították, hogy az eredeti 11 jelöltből mindössze 6 fog majd versenyezni az országgyűlési választásokon, ám azóta ez a szám tovább csökkent, a Kúria mostani döntése alapján ugyanis a Gattyán Györgyhöz köthető Megoldás Mozgalom jelöltje is kibukott a mezőnyből.

A MEMO Budapest 6. számú választókerületében induló jelöltje, Ungár Dániel ajánlóívein több mint 40 elhunyt személy adata és aláírása is szerepelt, valamint többszörös ajánlások is voltak az íveken. Habár  az OEVB ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést kezdeményezett,  megállapították, hogy a jelölt indulhat a választáson. A bizottság szerint az, hogy a jelölt halottak adataival élt vissza,még nem jogosítja fel őket a nyilvántartásba vétel megtagadására.

Jámbor András, az Egységben Magyarország közös kerületi ellenzéki jelöltje másnap bejelentette, fellebbeznek az OEVB döntése ellen.

A képviselőjelölt ma arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a Kúria jogerősen kimondta, nem indulhat Gattyán jelöltje Budapest 6. számú választókerületében.

A döntés alapján az eredeti 11 jelöltből, aki felvette az ajánlóíveket immár csak 5 vehet részt a választásokon. A OEVB elutasította a Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) jelöltjének, Szabóné Kállai Szilviának, valamint Cséplő Dánielnek, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal jelöltjének a nyilvántartásba vételét, ők nem tudták a szükséges számú érvényes ajánlást összegyűjteni. Mindketten nagyon közel jártak az 500-hoz, és jóval több ajánlást hoztak, de annyi érvénytelen volt, hogy nem érték el a küszöböt. Versenyben maradhatott azonban a vírusszkeptikus Gődény Györgyhöz köthető Normális Élet Pártja jelöltje, Haga Béla, aki szintén 13 halott ember aláírását „gyűjtötte össze” az ajánlóíveihez. Jelenleg így fest Józsefváros-Ferencváros jelöltjeinek listája:

  • Haga Béla – Normális Élet Pártja
  • Jámbor András – Demokratikus Koalíció / Jobbik Magyarországért Mozgalom / Momentum Mozgalom / Magyar Szocialista Párt / LMP – Magyarország Zöld Pártja / Párbeszéd Magyarországért Párt
  • Dúró Dóra – Mi Hazánk Mozgalom
  • Döme Zsuzsanna – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  • Sára Botond – Fidesz-Magyar Polgári Szövetség / Kereszténydemokrata Néppárt