Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az otthonápolóknak munkaviszonyt, a fogyatékos embereknek méltó lakhatást követel tizenöt civil szervezet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellátórendszer súlyos hiányosságait tükrözi az a felmérés, amelyet a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület készített idén februárban a fogyatékos családtagokat gondozó családok tapasztalatairól – írja a a civil szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A kérdőíves kutatás eredményei alapján Valóban minden család számít? címmel indítanak kampányt fogyatékos emberek, a családjaik és az őket segítő szervezetek, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy az ellátórendszert a valós igényekhez kell igazítani. A kérdőívre adott válaszok alapján a szervezők, az érintettek és a 14 csatlakozó partnerszervezet[1]
 közösen megalkották A fogyatékos családtagot ápolók 12 pontját: 

 

  1. Kérjük, hogy garantálják az oktatási és a szociális intézményekben dolgozó szakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülését!
  2. A fogyatékos gyermekeket/felnőtteket fogadó oktatási és szociális ellátórendszer kapacitása elégtelen. Minden fogyatékos gyermek és felnőtt élhessen az oktatásban és a közösségben való részvétel jogával!
  3. Kérjük, hogy az állam minden lehetséges eszközzel biztosítsa, hogy a halmozottan, súlyosan-halmozottan fogyatékos és autista emberek számára álljon rendelkezésre színvonalas, méltó lakhatási lehetőség a családi otthonon kívül is!
  4. A felnőttkorú fogyatékos emberek méltánytalanul és megalázóan kevés jövedelmét érdemben emeljék meg és tegyék értékállóvá! 
  5. A fogyatékossággal összefüggő ügyek, ellátások bonyolult és párhuzamos intézését hangolják össze, legyen egyszerűbb, egységes, kevésbé bürokratikus! 
  6. Az otthonápolás lehessen munkaviszony, amelyben biztosítják a fizetett szabadságot, betegszabadságot és a helyettesítést is – mindenki számára, aki bármilyen hozzátartozóját ápolja, gondozza!
  7. Hozzanak létre országszerte, széles körben elérhető mentesítő szolgáltatást!
  8. Biztosítsanak 24 órás támogató szolgálatot (otthoni személyi segítést, szállító szolgálatot) országos lefedettséggel, megfizethető áron!
  9. Az otthonápolást végző hozzátartozók számára biztosítsanak elérhető és ingyenes mentális, pszichológiai és jogi segítséget!
  10. Álljon rendelkezésre olyan internetes adatbázis, amely naprakészen, közérthetően, jól kereshető formában tartalmaz minden információt, ami szükséges lehet az érintett családoknak!
  11. Kezeljék prioritásként az akadálymentesítést! Következetesen tartsák és tartassák be a már létező, erre vonatkozó jogszabályokat!
  12. Tegyék széles körben elérhetővé az érintettek számára a lakás-akadálymentesítési támogatást! Ennek összegszerű emelése is szükséges.

 

A résztvevők a 12 pontot eljuttatják az országgyűlési választásokon induló pártok politikusainak azt kérve tőlük, hogy vállalják fel a nyilvánosság előtt a pontok támogatását, megválasztásuk esetén pedig a Parlamentben segítsék a célkitűzések megvalósítását. A felméréshez kapcsolódóan felvilágosító kampányt, kerekasztal-beszélgetést szerveznek és sajtóanyagokat, tájékoztatókat készítenek. A szervezők kiemelik: szeretnék, ha az érintett családok társadalmon belüli helyzete és életminősége javulna. Az ellátórendszer fejlesztése és az európai normákhoz történő felzárkóztatása pedig a minimumot kell, hogy jelentse a mindenkori kormány szociálpolitikájában.

Bár Magyarország 15 éve, 2007-ben ratifikálta és törvénybe iktatta a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, a szervezet friss jelentése is megállapítja, hogy még ma sem működnek hatékonyan azok a folyamatok és intézmények, amelyek segítenék a fogyatékos polgárok társadalmi befogadását és életminőségük javítását.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület 10 éve dolgozik a fogyatékos emberek és családjaik érdekében. Ők voltak a kezdeményezői annak a petíciónak, amely az otthonápolás munkaviszonyként történő elismertetését célozta. Munkájuk eredményeként 2018-ban a kormány új szociális támogatási kategóriát vezetett be, a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), amely 2022-re elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az Egyesület aláírója és kidolgozója a Lakhatási Minimum programnak, amely többek között a fogyatékossággal élő emberek méltó és önálló életét igyekszik támogatni. A tagok rendszeresen részt vesznek a felvilágosító és érzékenyítő munkában – akár személyes történetüket megosztva. Az Egyesület működteti A Holnap Iskolája inkluzív tanulócsoportot is.

[1] – ArtMan Egyesület, Civil Közoktatási Platform, Egy a Világunk Alapítvány, Egy Sima Egy Fordított Egyesület az Inklúzióért, Esély Labor Egyesület, Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány, Kacifántos Gyermekeink Mosolyáért Alapítvány, Magyar Angelman Szindróma Alapítvány, Önállóan lakni – Közösségben élni, People First Egyesület – Pécs, Találj Magadra Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért, Unikornis Egyesület, Völgyzugolyház Alapítvány

Címlapkép: Mérce