Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék kampányfőnöke kért bocsánatot a szájeres kampányvideó miatt, levették a hirdetést

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Egységben Magyarországért hatpárti koalíció közleményben kért bocsánatot a amiatt a Facebook-videó miatt, amelyben Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mozgalma azzal kampányol, hogy Szájer József korábbi fideszes EP-képviselő, az Alaptörvény egyik fogalmazója 2020 novemberében a kijárási szabályokat megszegve részt vett Brüsszelben egy melegorgián, majd egy ereszcsatornán próbált menekülni, miután több melegjogi civil szervezet jelezte a videó problémás mivoltát.

A közleményben Zaránd Péter, az Egységben Magyarország kampányfőnöke kért elnézést a videóért, majd hozzátette, levették a hirdetést. A Mindeki Magyarországa Mozgalom oldalán azonban még mindig elérhető a szájerező videó, így habár a pártszövetség közvetetten el is határolódik az esettől, a miniszterelnök-jelölt mozgalma még mindig kampányeszközként használja a videót.

,,Egyetértünk minden olyan üzenettel, amit megfogalmaztatok, de műfajilag az ilyen választási hirdetések csak a negatív üzenetekre fókuszálnak. Más formában, más módon tudjuk átadni azt, hogy milyen országot szeretnénk építeni 2022 április 3. után. Mindenesetre levettük a hirdetést, és még egyszer köszönjük a jelzést”

-olvasható a közleményben.

Szerdán egy tucat civil szervezet, köztük az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, és  Háttér Társaság is nyílt levélben fordult az Egységben Magyarország ellenzéki összefogás politikusaihoz, melyben arra kérték a szövetséget, hogy vegyék le a videót, szerintük ugyanis az csak tovább erősíti a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos negatív asszociációkat, amit a kormánymédia sulykol a melegségről a gyűlöletkampányában. Ebben a formában ez a kampányvideó a feltételezésük szerint azon választóknak szól, „akik alapvetően ellenérzéseket táplálnak a szexuális kisebbségek közösségével szemben, ezzel tovább fűtve a társadalmi elutasítást és homofóbiát”.

Úgy vélik, bár a mondanivaló egyértelműen a Fidesz álszentségét és Szájer József személyét veszi célkeresztbe, a kivitelezés ebben a formában Szájer vélelmezett szexuális irányultságát köti össze a szabályszegéssel, az orgiákkal és a drogfogyasztással. Hozzáteszik, a szájer-ügy után ráadásul megnőtt a homofób gyűlöletbeszédek mértéke, ez a kampányvideó újra felerősíti ezeket a hangokat.

A civilek azt is hiányolták, hogy a videó nem állítja szembe az ellenzék vélt hozzáállását a gyűlöletpropagandával szemben.

Kifogásolják, hogy jelenlegi ismereteik szerint az Egységben Magyarországért közös programja nem tesz említést az LMBTQI emberek védelméről, illetve támogatásáról. Ezzel a videóval együtt pedig szerintük azt a látszatot kelti az ellenzék, hogy nem is fognak befogadóan és pozitívan a témában állást foglalni. A videót végül ugyan sikerült levenni az ellenzéki összefogás hirdetései közül a civilek által kiszabott határidőig (február 24) , azonban  Márki-Zay Péter egyelőre nem reagált a mozgalma által közzétett videót ért kiritikákra.