Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába az emelés, így is sereghajtó a magyar minimálbér az Európai Unióban

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022-ben 200 ezerre emelkedett a bruttó magyar minimálbér, ami 20 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A magyar minimálbér azonban így is jócskán le van maradva a környező országok és az Európai Unió minimálbéreitől – derül ki a Népszava összefoglalójából.

2010-ben a bruttó minimálbér 73 500 forint volt, 2022-re ez 200 ezer forintra növekedett. Ez a növekedés euró árfolyamban mérve csaknem 100 százalékos növekedés volt.

Az első pillantásra pozitívnak tűnő képet beárnyékolja, hogy 12 éve Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában eleve magasabb volt a minimálbér, és az eleve magasabb cseh, lengyel és szlovák minimálbérek azóta duplájára nőttek.

Hasonlóan szemléleletes, hogy míg 2010-ben magasabb volt a magyar minimálbér, mint a litván, 2022-re Litvánia is megelőzte Magyarországot a 214 százalékos minimálbérnövekedésével.

Mára a magyar minimálbér euróárfolyamban mérve csak a bolgár, a román és a lett minimálbért előzi az Európai Unióban.

A trendeket is megvizsgálva a helyzet még ennél is rosszabb. Romániában átlagosan évi 12,3 százalékkal, Bulgáriában pedig évi 9,2 százalékkal nő a minimálbér – ez a szám Magyarországon csupán 6,2 százalék. Az eleve magasabb minimálbérrel rendelkező Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is magasabb az évi átlagnövekedés, 6,9 és 7,7 százalék közé esik.

A minimálbér nominálértékét vizsgálva, tehát a minimálbér vásárlóerejét is figyelembe véve a magyar minimálbér erősebb, mint a szlovák, észt és cseh minimálbér, viszont gyengébb, mint a román, horvát és a lengyel.

Az is fontos adat, hogy egyáltalán hányan dolgoznak minimálbérért egy-egy országban. Lettországban például hiába alacsonyabb a minimálbér, mint Magyarországon, a minimálbéresek aránya 11,9 százalékról mára 7,3 százalékra csökkent. Eközben Magyarországon 2010 és 2018 között több mint megduplázódott a minimálbért keresők aránya: 3,2 százalékról 7,7 százalékra nőtt. Romániában is nőtt a minimálbéresek aránya, de mint láttuk, a román minimálbér jelenleg többet ér a boltokban, mint a magyar.