Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az agrárminiszter Amerikából rohant haza, hogy pótolja a tüntető gazdák elmaradt támogatását

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több száz jövedelem nélkül maradt lúd- és kacsatenyésztő tüntetett pénteken a Bács-Kiskun megyei Mélykúton a Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. székházánál, miután csak egy részét kapták meg a nekik járó állatjóléti támogatásnak – az esemnyről az RTL Híradó, a HVG és a Napi.hu is beszámolt.

A tiltakozás annyira hatásosnak bizonyult, hogy Nagy István agrárminiszter még amerikai útját is megszakította – erről Facebook-oldalán videót is posztolt -, és rögtönzött tárgyalást kezdeményezett az érintett gazdák és a Baromfi Terméktanács, valamint az Agrárminisztérium és az agrárkamara képviselőivel a helyzet megoldásáról.

A gazdák helyzete  a takarmány- és energiaár-robbanás miatt amúgy is egyre nehezebb, az utolsó csepp a pohárban pedig az volt, hogy szerintük még a nekik járó állatjóléti támogatásnak is csak töredékét kapták meg, erről a napokban a napi.hu számolt be. A víziszárnyas-tenyésztő gazdáknak 2021 első negyedévére vonatkozó állatjóléti támogatásainak mindössze 37,7 százalékát, míg a második negyedévet illető hozzájárulások 44 százalékát fizették ki.

Nagy István miniszter ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, nincs szó arról, hogy, hogy 2021-ben az állam bármiféle támogatást visszatartott volna a baromfiágazattól, és nem csökkentette annak mértékét sem, sőt az ágazat még pluszpénzt is kapott, a 14,4 milliárd forintos keretet pedig az utolsó fillérig kifizették. A gazdák és az állam közti vita kulcsa az, hogy bár a 14,4 milliárd forintot valóban kifizették a gazdáknak, ám jóval több a kacsa és a liba után fizették ki a pénzt, ami egyben azt is jelenti, hogy a költségeket tekintve jócskán kisebb támogatás jutott egy-egy vízi szárnyasra. 

A demonstráción a gazdák képviselője Szabó Bálint ügyvéd, szegedi képviselő -aki tavaly októberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy távozik a szegedi közgyűlésből, mert 2022-ben országgyűlési képviselőként szeretné megmérettetni magát – elmondta, hogy a legfontosabb követelésük, hogy az elmaradt állatjóléti támogatásokat fizessék ki.

Emellett azzal is elégedetlenek, hogy a felvásárlási árakból nem futja még a szűkös megélhetésre sem, azt szeretnék, ha a tárca egységes, lényegében hatósági árat vezetne be a felvásárlásokban. 

A szakmai szervezetek szerintük nem képviselik kellőképpen a gazdálkodók érdekeit, a vezetők kivétel nélkül a nagy integrátor cégek képviselői közül került ki, ezért a Baromfi Termék Tanácsban és a többi szervezetben is tisztújítást követeltek. 

A délelőtti tüntetés után röviddel Nagy István agrárminiszter is megérkezett a gazdák mélykúti fórumára, de rajta kívül megjelent a tárca államtitkára, Feldman Zsolt és Farkas Sándor miniszterhelyettes is. 

Az állattenyésztőkkel folytatott egyeztetés után Nagy István bejelentette, hogy a kormányzat úgy döntött: visszamenőleg kipótolja a kacsa- és libatartók számára az állatjóléti támogatásokat 1,9 milliárd forinttal.

A miniszter úgy fogalmazott: „Ha ég a ház, akkor el kell oltani a tüzet!” Ezzel a gazdák első követelése teljesült.

A Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila a teljes vezetés lemondását jelentette be, itt a tisztújításról is megállapodtak. Nagy István szerint azonban a harmadik követelésben a felvásárlási árakban a termelőknek és a felvásárlóknak kell megegyezniük, ebben a kormány csak segítséget tud nyújtani. Az RTL Klub Híradója szerint a jövő hétre tervezett debreceni tüntetést ezzel együtt lemondták a tenyésztők. 

A HVG a témában írt cikkében kiemeli: az álltajóléti támogatás és a felvásárlási árak mellett a madárinfluenza miatt is nagy a feszültség a ténysztők körébenami miatt leölték az állomány nagy részét, ráadásul a fertőzés megállítása érdekében sok olyan telepet is ki kellett üríteni, amelyekben nem fertőződtek meg az állatok.

(RTL Híradó, Napi.hu, HVG)