Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a vásárláskor tudni lehetett, hogy a 178 milliárdért vett lélegeztetőgépek veszélyesek a betegekre

Ez a cikk több mint 2 éves.

2020 tavaszán közel 60 millió dollárt – akkori árfolyamon 178 milliárd forintot – fizetett az Orbán-kormány Vinod Sekhar maláj üzletembernek kínai lélegeztetőgépekért. A 6258 darabos szállítmányról viszont már a vásárlás idején tudni lehetett, hogy a gépek egyik típusa nem biztonságos, sőt szélsőséges esetben a betegek életét is veszélyeztetheti. A hírt egy maláj lap, a Malaysianow hírportál oldalán szúrta ki a 24.hu.

A MalaysiaNow szerint brit kutatóorvosok közleményükben hozták nyilvánosságra, hogy az egyik lélegeztetőgép, a Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele. A gépekkel kapcsolatos vizsgálatról egy 60 oldalas jelentést adtak ki Nagy-Britanniában, melynek nyomán 750 lélegeztetőgépet ki is vont a forgalomból a brit egészségügyi tárca. 

Az Orbán-kormány által megvásárolt SH300-as modellről Kolumbiában jelentették, hogy legalább 6 ember halálát okozta a készüléktípus. A jelentések szerint a gépek helytelen adatokat továbbítottak, ráadásul váratlanul leálltak. A halálos áldozatok mellett a berendezések 32 betegnél okoztak komolyabb komplikációt. 

A lap szerint ezekről a problémákról már akkor is tudni lehetett, mikor a magyar kormány megrendelte a gépeket. 

A berendezések beszerzéséről azóta az is került, hogy a 178 milliárd egy részét, nem is GR Technologies-nak, hanem a cég mögött álló Vinod Sekhar saját számlájára kellett utalni. Ahogy a HVG tavaly decemberben megírta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium – a Transparency International Magyarország által indított perben – azt állítom, nincs rögzített adat arról, ki döntött a szerződésről, ki ellenőrizte, hogy egy maláj cég legyen a közvetítő, vagy egyáltalán milyen kiválasztási eljárás volt a gépek beszerzése során.

A koronavírus-járvány alatt Magyarország által megvásárolt 16 ezer lélegeztetőgép nagy részét raktárakban őrzik, de a külügyminisztérium már elkezdte árulni, illetve elajándékozni a jó drágán beszerzett fölösleget.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton