Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erőszakba torkollott a vakcinaellenes tüntetés Bulgáriában

Ez a cikk több mint 2 éves.

1-2 ezer ember tüntetett január 12-én Bulgária fővárosában, Szófiában – írja a Barricade, kelet-európai baloldali lap. A tüntetők megpróbáltak bejutni a Nemzetgyűlésbe, ezért a parlament bejáratát az őrségnek bútorokkal kellett eltorlaszolnia. A tüntetésen több szélsőjobboldali jelkép is feltűnt, és „el a kezekkel a gyermekeinktől”, „normális életet akarunk” feliratokkal demonstráltak a résztvevők.

Négy rendőrt kórházba kellett szállítani, több újságíró is megsérült. Az egyik letartóztatott tüntetőnél lőfegyvert találtak. A tüntetőket helyszínre buszoztató szélsőjobboldali párt egyik képviselőjét látták, amint megpróbált eltávolítani egy asztalt a parlament bejáratát eltorlaszoló bútorok közül. A bolgár Országgyűlés állandó bizottságainak délutáni üléseit a tüntetés miatt elhalasztották.

Kelet-Európa többi országához hasonlóan, Bulgáriában is gyakran nyugatellenességben és orosz-pártiságban manifesztálódik a mainstream politikából kiábránduló tömegek elégedetlensége.  A  tüntetést szervező szélsőjobboldali párt, a Vazrazsdane is Kremlin-párti, és bár az oltást Oroszország támogatja, a nacionalista párt ellenzi azt. A párt parlamenti képviselőinek többsége ennek ellenére oltott. A Vazrazsdane 13 széket nyert el a 240 közül a legutóbbi, novemberben lezajlott választáson.

Bulgáriában a legalacsonyabb az átoltottság az Európai Unión belül. Sokatmondó, hogy az oltásellenes tüntetés épp azon a napon zajlott, amikor rekordot döntött az országban a regisztrált koronavírussal fertőzöttek száma.

Kosztadin Kosztadinov, a Vazrazsdane vezetője videóban üzent a tüntetőknek, mivel jelenleg karanténban van. A politikus nem csak orosz-pártiságáról és vakcinaellenességéről, de etnikai és szexuális kisebbségek ellenes nézeteiről is ismert.

A bolgár miniszterelnök, a szintén karanténban lévő Kiril Petkov a tüntetésre úgy reagált, szívesen lép tárgyalásba a Vazrazsdanéval, ha felállítanak egy orvosi szakértőkből álló munkacsoportot. A miniszterelnök továbbá kijelentette, hogy ragaszkodik a covid miatt bevezetett zöldkártya rendszerhez.