Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Esélyük sincs a kártalanításra a vegyi anyagokkal szennyezett, felrobbant sorház egykori lakóinak

2010-ben egy soroksári sorházban robbanás történt, majd kiderült, hogy a ház, amelyben kisgyerekes családok éltek, egy veszélyes, rákkeltő anyagokkal teli területre épült. A ház évek óta üresen áll, az egykori lakók perelnek, felelős nincs. Az ATV Heti Napló stábja két éve már forgatott itt, most ismét felkeresték a lakókat, de megoldásra és kártérítésre azóta sem számíthattak.

2010 egy esős délutánján a földben lévő és titokban a lakókat mérgező anyagok reakcióba léptek az esővel: 6-es erősségű földrengésnek megfelelő robbanás rázta meg a házat. Senkinek nem esett baja, de kiderült, hogy veszélyes anyagokkal van tele a pince, és az egész sorház talaja szennyezett.

Azóta kiderült, hogy az ötvenes években egy vegyész kisiparos tevékenykedett a területen, pikrinsavat gyártott egy állami vállalatnak.

„Ha valami kész lett, nem volt elfolyó, nem volt csatorna, kiöntötte. Mindenki aki ott tulajdonos, használó volt rákban halt meg. Mindenki” – fogalmazott Cseszlai János, a lakók által felkeresett ügyvéd az ATV videóriportjában.

A ház tehát lakhatatlanná vált (vagy pontosabban kiderült róla, hogy mindig is az volt), a lakóknak költözniük kellett. A lakásban, ahol a robbanás történt a családnak ott kellett hagynia mindent, mivel szennyezetté váltak a tárgyak. A lakók pedig most, 12 évvel a robbanás után is fizetik a törlesztőrészleteket a lakhatatlanná váló lakások után. A területen azóta sem történt meg a teljes kármentesítés, a veszélyes anyagokat részben elszállították, de ki kéne ásni a talajt 4,5 méter mélyen, a házat pedig elbontani.

A lakók kártérítési pert indítottak, amit első fokon meg is nyertek. Az önkormányzat viszont fellebbezett és közben jogszabályváltozás is történt: az önkormányzatok építésügyi hatóságának jogkörét átvették a kormányhivatalok. A kormányhivatalok azonban nem felelősek kártérítéses ügyekben – a lakók jogilag két szék közé estek, az önkormányzatok és a kormányhivatalok se vonhatók felelősségre. De a bíróság szerint az építési vállalkozó felelőssége sem állapítható meg és a környezetvédelmi hatóság sem hibázott, továbbá az ítélet szerint az ügy mostanra elévült. A több millióra rugó perköltségeket a lakóknak kell kifizetniük.

A károsultak az alkotmánybírósághoz fordultak, de hajlandók elmenni akár Strasbourgig.