Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönnél is szigorúbb körülmények között tartják a menedékkérőket a lengyel hatóságok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nemzeti Mechanizmus a Kínzás Megelőzéséért és a Human Rights Defender civil jogvédő csoportok megdöbbentő körülményekről számoltak be a több mint 600 menedékkérőt fogva tartó lengyelországi Wędrzyn-táborról. A lengyel hatóságok által felügyelt volt katonai gyakorlótéren tartott menekültek részére

még a lengyel börtönsztenderdeknek sem megfelelő, személyenként kevesebb mint 3 négyzetméteres térben, szobánként akár huszonketten vannak összezsúfolva.

A beszámolók szerint a menedékkérők gyakorlatilag el vannak vágva a külvilágtól, segítők és ügyvédek nem látogathatják őket. Okostelefonjuk nem lehet, hetenként 30-40 percnyi nagyon lassú internethez van csak hozzáférésük, miközben hosszú hónapokat kell várniuk a döntésre ügyükben, ami gyakran kitoloncolást jelent.

November végén a rossz körülmények miatt egyszer zavargásokig is fajult a helyzet a táborban, ekkor a lengyel hatóságok szobákba és a folyosókra befújt könnygázzal és oszlatással reagáltak, majd a beszámolók szerint csak tovább szigorítottak a körülményeken.

Az OKO Press lengyel hírportál beszámolója szerint a táborban többen kíséreltek meg öngyilkosságot az elmúlt hetekben, és néhány napja éhségsztrájkba kezdtek néhányan. Ez utóbbiról a lengyel határőrség a jelek szerint nem tud, vagy nem vesz tudomást.

Ahogyan arról a Mérce is folyamatosan beszámol, az idén július-augusztus folyamán kibontakozott, mesterségesen gerjesztett menekültválság az Európai Unió északkeleti (lengyel, lett, litván) határán novemberre jelentős nemzetközi politikai válsággá terebélyesedett, és miközben emberek százai és ezrei fagyoskodnak továbbra is a belarusz-lengyel erdőségekben, gyakran családostul, a helyzet megoldása minden valószínűség szerint még kínzóan messze lehet.

Gyakoriak az illegális visszatoloncolások, és családok szétszakítására is akadnak példák: több szemtanú számolt be nemzetközi megfigyelőknek arról, hogy lengyel határőrök több ízben toloncoltak vissza Belaruszba családtagokat, amikor a kórházi segítségre szorulókat elszállították. A visszatoloncolásokat és a családok szétszakításának gyakorlatát a lengyel hatóságok tagadják.

A lengyel-belarusz határkrízisről született cikkeinket ezen a linken éritek el.

(OKO Press)