Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogszerűtlenül intézkedett a rendőrség, amikor a Kétfarkú Kutya Párt népszavazási aláírásgyűjtését akadályozta

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sátoraljaújhelyen gyűjtött volna aláírást december elején a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy lehessen népszavazást tartani a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról. A helyi rendőrség azonban közbelépett, a gyülekezési törvényre hivatkozva állították, hogy a kitelepülő „passzivistáknak” engedélyre van szüksége az aláírásgyűjtésre. Azóta a Nemzeti Választási Bizottság kimondta, hogy a rendőrség jogszerűtlenül járt el, és nem volt az MKKP-nak bejelentési kötelezettsége.

Az NVB határozata alpján 2021. december 29-én gyűjtöttek volna aláírást a kutyapártosok Sátoraljaújhelyen, amikor a pultnál megjelent két rendőr. A rendőrök közterület-használati engedélyeket kértek a „passzivistáktól”. Időközben a parancsnok is a helyszínre sietett. Összepakolás közben jelezték az aktivisták a rendőröknek, hogy tudtukkal nem kell engedély aláírásgyűjtéshez.

A parancsnok azt mondta, szerinte az aláírásgyűjtést  a gyülekezési törvény szabályozza, ezért az előre be kell jelenteni a rendőrségen. Az NVB kimondta, hogy ez nem így van. Jogkövetkezménye nem lett az ügynek, az NVB szerint azért, mert azóta a rendőrkapitányság parancsnoka is belátta, hogy az intézkedés jogszerűtlen volt. Az aznapi gyűjtést viszont meghiúsították.

December elején kezdett az ellenzék aláírásgyűjtésbe, hogy népszavazást lehessen tartani a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról. A népszavazási kérdéseket még nyáron terjesztette be Karácsony Gergely, főpolgármester és december elejére ment át az NVB szűrőjén a két kérdés az ötből. Ahhoz, hogy a Fidesznek legalább a választás napjára ki kelljen írnia a népszavazást, január közepéig kell összegyűlnie 200 ezer aláírásnak. Orbán Viktor ennek ellenére már decemberben bejelentette, hogy biztosan nem lesz a népszavazás a két ügyben.

Frissítés 21:40

A megyei rendőrkapitány levélben kért elnézést az érintettektől. Mint írja, kivizsgálást indított az ügyben, amely során megállapította, hogy

„a városi rendőrkapitányság munkatársai nem a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, így eljárásuk nem volt jogszerű. A hasonló esetek elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket megtettem, az érintett „passzivistáktól” pedig elnézést kérek”

– fogalmaz.

Címlapkép: Karácsony Gergely facebook-oldala