Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy friss kutatás szerint a gazdagok idén is csak még gazdagabbak lettek

Ez a cikk több mint 2 éves.

2021 harmadik negyedévében éves összevetésben 17 százalékkal, 7077 milliárd forintra nőtt a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon összege – derül ki a Blochamps nevű pénzügyi tanácsadó cég legfrissebb adataiból. A kutatás szerint évzáráskor 7200 milliárdot meghaladó mértékű lesz a kezelt privátbanki vagyon Magyarországon. A cég úgy véli, ez a tendencia a koronavírus járványtól függetlenül folytatódni fog.

A tanácsadó cég immár 20 éve készít részletes iparági elemzéseket a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva.

Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője szerint „kivételes növekedéssel, produktív évet tudhatnak maguk mögött a pandémia 2. évében a tehetősek, ám közülük is elsősorban a legfelső réteg, azaz a 300 millió forint feletti vagyonnal rendelkezők örülhetnek.”  Karagich  úgy véli, a konzervatív gazdaságfilozófiának keresztbe tett a koronavírus okozta likviditásbőség és az egyre növekvő infláció.

Az összesen 7200 milliárd privátbankolt vagyon  az elemzés szerint 5 év alatt a 85 százalékos emelkedést is meghaladja. Ugyan a 2020 óta tartó koronavírus-járvány gazdasági visszaesést hozott, elemzéseink szerint a hazai szolgáltatók által kezelt vagyon állományában 2020-ban és 2021-ben megfigyelhető jelentős növekedés elsősorban a legmagasabb vagyonszegmensek bővülésének köszönhető. A tanácsadók prognózisa szerint 2021 januárhoz képest 2022-re a teljes privátbanki kezelt vagyon közel kétezer milliárd forinttal 8000 milliárdra nőhet.

Miközben azonban a vagyonok markánsan gyarapodtak, a vagyonosok száma nem nőtt érdemben.

Az élő ügyfélszámlák száma mindössze 4 százalékkal – 44 800-ról 46 700-ra – bővült 2021 őszére, ami egyébként nagyságrendileg a 2014-es év végi adatnak felel meg. Ráadásul ez a számlamennyiség a gyakorlatban mindössze 22.000-25.000 ügyfelet takar. A kiemelt ügyfélkört kiszolgáló a privátbankárok száma –hiába a robusztus vagyonosodás- szintén sok éve szinte változatlan, 400 fő körül stagnál.

Címlapkép: bluebugie / Pixabay