Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen nap alatt negyvenkétszer sértette meg a török légierő Görögország légterét

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Greek City Times közlése szerint december 13-án egyetlen nap leforgása alatt 42 alkalommal léptek be török harci gépek illegálisan a görög légtérbe. A belépéseket összesen 13 repülő hajtotta végre, ezek közül 10 F-16-os vadászbombázó, két CN-235-ös kémrepülő és egy drón.

Két esetben is a bázisaikon riasztott görög vadászgépeknek kellett közbeavatkozniuk és kikísérniük a nemzeti légteret megsértő gépeket.

A légtérbe belépő török harci gépek közül kettő fel volt fegyverezve. A gépek a Égei-tenger északkeleti, középső és délkeleti részei felé tartottak. Görög katonai források megerősítették az értesülést, és közölték, a török gépeket a neemzetközi szabályoknak megfelelően távolították el a görög légtérből.

Mint arról mi is többször beszámoltunk, az Oruç Reis török kutatóhajó, több török hadihajó kíséretében számos alkalommal, a nemzetközi hajózási egyezményeket megszegve lépett be görög és ciprusi felségvizekre a tavalyi év során, arra hivatkozva, hogy Ciprus török felének birtoklása okán nekik is joguk van a ciprusi Exkluzív Gazdasági Zónában fellelhető nyersanyagokra. A görög admiralitás azonban már 2020 augusztus 13-án közölte, az Oruç Reis nem rendelkezik a felmérésekhez szükséges eszközökhöz sem, megjelenése szerintük egyszerű politikai provokáció Görögország és az EU ellen.

Miután a Oruç Reis nyíltan elkezdte a Görögországhoz tartozó és a Ciprus melletti, sekély vizekben a petróleumtartalékok feltérképezését, még Mike Pompeo, Donald Trump exelnök külügyminisztere is határozottan figyelmeztette Ankarát, az energiaforrások területén a térség vizei „vitathatatlanul a görög kormányhoz tartoznak” és akciójuk a Földközi-tengeren „egyértelműen” illegális.

Előtte Washington és Brüsszel is számos alkalommal kifejezte egyértelmű ellenérzéseit a kutatóhajó megjelenésével kapcsolatban, amelyet, lévén Törökország a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, egyértelmű provokációnak minősítettek az EU- és NATO-tagállam görögök ellen.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, Recep Tayyip Erdoğan török elnök nemrég beperelte a görög Dimokratia (Demokrácia) nevű újságot, amiért annak címlapján 2020 szeptemberében „Siktir Git” (törökül kb.: „Baszd meg”) címmel jelent meg egy cikk, amelyben Erdoğan és egyéb török hivatalosságok akcióit kritizálták a két ország közötti tavalyi feszültségek idején.

Erdoğan elnök ügyvédei az újság főszerkesztőjét, két vezető szerkesztőjét és egy újságírót pereltek be egy ankarai bíróságon, öt évig terjedő börtönbüntetést kérve a vádlottakra.

(The Greek City Times)