Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Védett területek magánkézbe játszását könnyíti egy titokban áttolt törvénymódosítás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Profitorientált erdőgazdaságokhoz kerülhetnek a nemzeti parkok védett területei a parlamentben titokban áttolt rendelet értelmében, írta meg a Napi.hu. A World Wide Fund for Nature Magyarország (WWF) szerint a december 14-én megszavazott „agrársaláta” törvénymódosítás ellentétes az alkotmánnyal, ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, ne írja alá az új törvényt. 

A WWF Magyarország szerint a törvénymódosítás „újabb szög a természetvédelem koporsójába”.

A természetvédelem sarkalatos törvényekben foglalt jogköreinek szűkítését az agrártárgyú törvények technikai jellegű módosításai közé rejtve szavazták meg. Mostanáig a természetvédelmi célból állami tulajdonba vett erdőterületek kötelező jelleggel a nemzeti park igazgatóságához kerültek, vagyis a gazdasági érdekeket figyelmen kívül hagyva, csak a természet megőrzésének szempontjai érvényesültek. Most azonban a nemzeti parkok számára elkülönített forrásból megvásárolt földterület könnyen kerülhet egy profitorientált állami erdőgazdaság vagyonkezelésébe. 

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója így magyarázza a törvénymódosítást:

„A törvénymódosítás következtében megtörténhet, hogy nemzeti parki kezdeményezésre, nemzeti parkok számára elkülönített forrásból, természetvédelmi indokkal állami tulajdonba kerül egy földterület, amit ezután azonban nem a nemzeti park igazgatóság kap meg vagyonkezelésbe, hanem egy profitorientált állami erdőgazdaság. Ez olyan, mintha megvásárolnánk egy házat, amit a szomszédunk kezd el használni.”

A nemzeti park igazgatóságok és az állami erdőgazdaságok között gyakoriak a konfliktusok, mivel a védett állami erők körülbelül 90 százalékának az erdőgazdaságok a vagyonkezelője, a jogszabályok értelmében azonban a nemzeti park igazgatóságok felelősek a természetvédelmi kezelésért ezeken a területeken is. 

A szervezet szerint az új törvény nem csak szakmai szempontokból aggályos, de még az Alaptörvénnyel is ellentétes két ponton. A WWF Magyarország ezért nyílt levélben fordul a köztársasági elnökhöz, hogy ne írja alá a törvényt. Ahogy a szervezet igazgatója fogalmaz:

„Azért fordultunk a köztársasági elnökhöz, mert úgy gondoljuk, hogy egy ilyen természetvédelmi visszalépésnek a klíma- és biodiverzitás válság közepén nincs helye a magyar jogrendszerben. Az erdők állapotának romlása mindannyiunk életminőségét veszélyezteti.”

A Mércén részletesen foglalkozunk természetromboló beruházásokkal, az azok ellen harcoló civilek küzdelmével, a természeti és kulturális értékek védelmével és őket fenyegető veszélyekkel.