Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csupán fél évnyi működésre elég a ma megszavazott budapesti költségvetés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Órákon át folyt a vita, de végül megszavazták az új költségvetést

A megszokottakkal ellentétben a jövő évi teljes költségvetés helyett egy féléves költségvetés megszavazásáról döntött az önkormányzat, ugyanis a jelenlegi erőforrásaik tudatában nem tudott a városvezetés egy teljes évre szóló költségvetési tervet létrehozni.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely többször is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kasszájából hiányzik 20,5 milliárd forint, így a jelenleg rendelkezésre álló összeg csupán arra elég, hogy az önkormányzat működését fenn tudják tartani.

Ezt a kiesést nagyrészt a kormány megszorításainak köszönheti az önkormányzat, a főpolgármester szerint az iparűzési adó további felezése, a szolidaritási adó megnégyszerezése , a szemétdíj, az áram és a gáz árának elszárnyalása mind hozzájárultak a főváros pénzügyi kríziséhez.

Annak értelmében, hogy ezt a problémát orvosolni tudják, ahhoz a kormánytól várnak 20,5 milliárd forintnyi támogatást. A támogatásról szóló nyilatkozatot több budapesti szakszervezet is aláírta.

Többek között azért is csak féléves ez a költségvetés, mert a városvezetés azzal számol, hogy május után a kormány nem ellenségként fog tekinteni az önkormányzatokra, ha pedig nem lesz változás, akkor mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a szükséges támogatásokat kiharcolják maguknak.

Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogyha megkapják ezt a támogatást a kormánytól, akkor 15 milliárd forintot arra fognak felhasználni, hogy az önkormányzat dolgozóinak béreit meg tudják emelni. Kiss arról is beszélt, hogy új beruházásokra, „betonra” nincsen kerete az önkormányzatnak, ezért humán erőforrások terén szeretne a főváros fejleszteni. Legégetőbb problémának a lakhatást jelölte meg a főpolgármester-helyettes:

„25 ezer dolgozónk között egy olyan munkásunk se legyen, akit a krízisautónak kell ébresztenie éjszaka, vagy átmeneti szálláson kell aludnia” – jegyezte meg Kiss Ambrus.

Az önkormányzat dolgozóinak béremelése kapcsán Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke is felszólalt, és kiemelte, hogy „a dolgozók nem lehetnek a politikai csaták áldozatai”, ugyanis a főváros dolgozói nem egy politikai csapásirány szerint szerveződnek, viszont a politikai harc ezen aspektusában ők, a dolgozók lesznek a legnagyobb vesztesek.

Azonban Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester „megnyugtatta” a szakszervezeteket, hogy így is úgy is lesz béremelés, ha máshogy nem, akkor átszervezésekkel, „akár kompenzál a kormány, akár nem, akár reális ez a kompenzáció, akár nem”.

Kiss Ambrus ezt meg is erősítette, hogy igen benne van a költségvetésben a béremelés, ha nem lesz kompenzáció akkor is, de így akkor ez a béremelés más erőforrások rovására történne meg.

A fideszes önkormányzati képviselők nem tartották jogosnak a városvezetés 20,5 milliárd forintos segítségkérelmét a kormánytól, továbbá azt sem tartották indokoltnak, hogy csupán fél évről szóljon az új költségvetés. A főváros és az ellenzéki kerületek költségvetési krízisének okát sokkal inkább a város vezetésének az inkompetenciájában látták, mintsem a kormány megszorításaiban.

Ezzel kapcsolatban Niedermüller Péter, a DK alelnöke arra emlékeztette a képviselőtársait, hogy azzal, hogy a kormány párthovatartozás alapján szelektál a finanszírozások terén, azzal elsősorban nem az ellenzéki politikusok és Karácsony Gergely, hanem a Budapest lakóinak életét nehezítik meg.

Váradiné Naszály Márta polgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy két éve tartó vírushelyzetben van az ország és így Budapest is, és ha körülnézünk Európában, akkor azt láthatjuk, hogy azok az országok tudtak sikeresen védekezni a vírus ellen, ahol a kormányzat és az önkormányzat együttműködött, nem pedig harcolt egymással.

A hangzatos viták után végül 18 igen 11 nem szavazattal megszavazta az önkormányzat az előterjesztést és így az új költségvetést.

Nyilvános vécék, természetvédelem, roller-terror és agglomerációs közlekedés

A képviselők megszavazták a közvécé programot is, amely a tavalyi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt. A program keretein belül a II. János Pál Pápa térre kerül majd egy második vécé, illetve a Zugló Vasútállomáshoz fog kerülni egy új toalett.

A javaslatot 36 magánszemély ötletéből egyesítette egységes projektté a Főpolgármesteri Hivatal, majd az idén nyáron lezajlott szavazáson 3614 szavazatot szerzett, ezzel az 1 milliárd Ft-os keret 15 legnépszerűbb ötlete között volt.

Igennel szavaztak arra az előterjesztésre is, mely az Óbudai szigetet és a Szalamandra-völgyet védett természeti területté nyilvánítja. A jövőben a Sziget Fesztivál is ennek tükrében kerül majd megszervezésre a hajógyári szigeten.

Az agglomerációs közlekedés támogatásáról is szavaztak a képviselők, szintén igennel. A támogatás egy 6 milliárd forintos előlegről szól, melyet tavasszal szolgáltatna vissza a kormánynak a főváros.

Budapest egyik leglátványosabb és legbizarrabb problémájáról is szavazott az önkormányzat, méghozzá a városban szanaszét heverő elektromos rollerek kihelyezéséről. Az előterjesztés szerint a város több pontján helyeznének ki mikro-mobilitási pontokat, ahová ki kell majd helyeznie a szolgáltatónak a begyűjtött rollereket. Ha a jövőben nemezekre a pontokra helyezi ki a rollereket a az adott cég, akkor büntetésben fog részesülni.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila