Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kijött a rendelet, tényleg csak a rendvédelmisek egy részét érinti az Orbán által kihirdetett béremelés

Ez a cikk több mint 2 éves.

A frissen megjelent rendelet alapján egy korábban már megígért, de eddig be nem váltott illetményemelési ígéretet valósít meg közvetve az a 10 százalékos emelés, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök  csütörtökön jelentett be Facebook-oldalán.

A Független Rendőr Szakszervezet honlapján olvasható magyarázat szerint arról van szó, hogy 2020 januárjában azzal az ígérettel vezettek be egy tízszázalékos kiegészítő juttatást a hivatásosok számára, hogy annak időtállóságát az illetményalap további 10 százalékkal emelik. Ez utóbbi nem történt meg azóta sem (pedig az FRSz és a többi rendvédelmi szakszervezet is sürgette). Amit pedig ezen a héten jelentett be a kormány, az nem más, mint   

a kiegészítő juttatás 10-ről 21 százalékra történő megemelése.

Az FRSZ magyarázata szerint ez közvetett módon biztosítja a szolgálati törvény szerinti alapilletmény 10 százalékos emelését is, mivel abba a kiegészítő juttatás is beletartozik olyan egyéb tétlek mellett, mint  a beosztási illetmény, a szolgálati időpótlék vagy a hivatásos pótlék. 

Ezzel kapcsolatban Pongó Géza, az FRSZ főtitkára RTL Klub Híradójának elmondta, hogy Orbán bejelentése ellenére sokan csalódottak a rendőrök között, és sokan le is szerelnének, de ez a veszélyhelyzet végéig tilos.

A szakszervezet megjegyzi, hogy a sokat emlegetett „fegyverpénzt” (a belügyminiszter által még 2019-ben beígért háromévenkénti, hathavi illetménynek megfelelő összegű juttatást) valószínűleg a legújabb illetményemelés sem fogja érinteni.  A belügyi tárca képviselői utoljára ugyanis úgy  nyilatkoztak,erről, hogy a fegyverpénzt a 2021. december 31-én érvényes alapilletmény és a (10 százalékos) kiegészítő juttatás együttes összegét alapul véve fogják folyósítani, a kiegészítő juttatás emelése viszont csak 2022 januárjától érvényes. 

Ezenkívül a bejelentett emelés csak a hivatásos dolgozókat érinti, más, ugyancsak a rendvédelem területén dolgozó, de ettől eltérő kategóriába tartozó dolgozókat nem. A rendvédelmi alkalmazottakat illetően például a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) november 25-ei ülésén a belügyi tárca képviselői úgy nyilatkoztak, hogy számukra 5 %-os emelés van betervezve a költségvetésben. A munkavállalói kategóriába tartozók illetményéről pedig a minisztérium képviselői a BÉT ülésen sem nyilatkoztak, így ők csak a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedéséből részesülhetnek.

További problémát jelent a rendvédelem területén, hogy az állami munkáltatók által elrendelt kötelező oltás hatására sokan kieshetnek az így is munkaerőhiánnyal küzdő ágazatból. Az Index friss cikke szerint a rendőrök átoltottságára vonatkozó, korábbi 68,9 százalékos adathoz képest a Belügyminisztériumot és az Országos Rendőr-főkapitányságot sem árult el frisebb számokat. Pongó Géza a lapnak úgy nyilatkozott, már eddig is évente kétezer-kétezer-ötszáz hivatásos rendőr hagyta el a testületet, és ezzel párhuzamosan egyre csak csökkent az újonnan jelentkezők száma, a fiatalok számára ugyanis nem vonzó ez a pálya. 

A kötelező oltással adott ultimátum december 15-én jár az ügyfelekkel találkozó rendőrök számára, a többséget jelentő „nem ügyfeles” rendőröknek  január 31-ig kell felvenniük az oltást, különben fizetés nélküli szabadságra küldhetik őket. 

(FRSZ.hu, RTL Híradó, Index.hu)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán