Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkapják az egészségügyi dolgozók az új jogviszony miatt visszatartott jubileumi elismeréseket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hosszú idő után végre megjelent az egészségügyi dolgozók szolgálati elismeréseinek kifizetéséről szóló kormányrendelet, melynek értelmében mindenkinek pluszjuttatást kell fizetni, aki rendelkezik 25, 30 vagy 40 év szolgálati jogviszonnyal – adta hírül a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

A december 1-jén megjelent rendeletért, amire több ezer dolgozó várt tavasz óta, hosszú hónapokon át tárgyalt a szakszervezet az Országos Kórházi Főigazgatósággal, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az egész probléma abból adódott, hogy a márciusban megszavazott új egészségügyi szolgálati törvényben megváltozott a szolgálati elismerés (korábbi nevén jubileumi jutalom, ezt minden közalkalmazott kapja, kapta) nevű, egyszeri juttatás mértékének a számítása. Habár továbbra is 25, 30, illetve 40, szolgálatban eltöltött év után kapnak jutalmat a dolgozók (sorrendben 2,3 majd pedig 5 hónapnyi bérnek megfelelő egyszeri bónuszt) korábban ezeknek az éveknek a számításába csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évek számíthattak bele. Az új szabályozás azonban egy sokkal bővebb körrel számol: bele kell érteni a szolgálati időbe mindenfajta egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, például a magánszolgáltatónál vagy akár a külföldön ledolgozott éveket is.

A számítási módszer megváltozása pedig azzal járt, hogy sokaknak, akik az új egészségügyi törvény március 1-jei hatályba lépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, a közalkalmazotti státuszon kívül évek beszámításával hirtelen megnőtt a szolgálati éveik száma, így a jubileumi mérföldkőn is „átestek”. Ha például valaki a régi szabályok szerint idén kapna 30 éves jutalmat, de dolgozott korábban nem közalkalmazottként valahol, könnyen lehet, hogy nem számít már bele a kedvezményezettek körébe, mert ezeket összeadva nem kapjuk meg egyik olyan kerek számot sem, amely után korább járt a juttatás.

Ezt sikerült most tisztázni, így abban az esetben is megkapják az egészségügyi dolgozók a jubileumi juttatást december 31-ig, ha valamelyik kerek évfordulót már korábban elérték. A juttatást csak azok kapják meg, akik jelenleg egészségügyi szolgálati jogviszonyban vannak, akik kiléptek, azoknak nem jár – tette hozzá a szakszervezet. A FESZ azt ígéri, a szakszervezeti tagok esetében levelet küld a munkáltatóknak,  mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok helyen csak külön felszólítás után szokták végrehajtani az új jogszabályokat.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu