Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkapják az egészségügyi dolgozók az új jogviszony miatt visszatartott jubileumi elismeréseket

Hosszú idő után végre megjelent az egészségügyi dolgozók szolgálati elismeréseinek kifizetéséről szóló kormányrendelet, melynek értelmében mindenkinek pluszjuttatást kell fizetni, aki rendelkezik 25, 30 vagy 40 év szolgálati jogviszonnyal – adta hírül a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

A december 1-jén megjelent rendeletért, amire több ezer dolgozó várt tavasz óta, hosszú hónapokon át tárgyalt a szakszervezet az Országos Kórházi Főigazgatósággal, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az egész probléma abból adódott, hogy a márciusban megszavazott új egészségügyi szolgálati törvényben megváltozott a szolgálati elismerés (korábbi nevén jubileumi jutalom, ezt minden közalkalmazott kapja, kapta) nevű, egyszeri juttatás mértékének a számítása. Habár továbbra is 25, 30, illetve 40, szolgálatban eltöltött év után kapnak jutalmat a dolgozók (sorrendben 2,3 majd pedig 5 hónapnyi bérnek megfelelő egyszeri bónuszt) korábban ezeknek az éveknek a számításába csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évek számíthattak bele. Az új szabályozás azonban egy sokkal bővebb körrel számol: bele kell érteni a szolgálati időbe mindenfajta egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, például a magánszolgáltatónál vagy akár a külföldön ledolgozott éveket is.

A számítási módszer megváltozása pedig azzal járt, hogy sokaknak, akik az új egészségügyi törvény március 1-jei hatályba lépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, a közalkalmazotti státuszon kívül évek beszámításával hirtelen megnőtt a szolgálati éveik száma, így a jubileumi mérföldkőn is „átestek”. Ha például valaki a régi szabályok szerint idén kapna 30 éves jutalmat, de dolgozott korábban nem közalkalmazottként valahol, könnyen lehet, hogy nem számít már bele a kedvezményezettek körébe, mert ezeket összeadva nem kapjuk meg egyik olyan kerek számot sem, amely után korább járt a juttatás.

Ezt sikerült most tisztázni, így abban az esetben is megkapják az egészségügyi dolgozók a jubileumi juttatást december 31-ig, ha valamelyik kerek évfordulót már korábban elérték. A juttatást csak azok kapják meg, akik jelenleg egészségügyi szolgálati jogviszonyban vannak, akik kiléptek, azoknak nem jár – tette hozzá a szakszervezet. A FESZ azt ígéri, a szakszervezeti tagok esetében levelet küld a munkáltatóknak,  mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok helyen csak külön felszólítás után szokták végrehajtani az új jogszabályokat.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu