Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A strasbourgi bíróság kimondta: Kövér László egy cenzor

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Győztem Kövér Lászlóval szemben Strasbourgban! Nagy meccs volt, de mostantól Kövér Lászlónak hivatalos papírja van arról, hogy egy cenzor” – olvashatjuk Szél Bernadett független parlamenti képviselő Facebook-oldalán, ahol egy posztban számol be hat éven át tartó bírósági ügyének győzelméről.

Kövér László házelnök 2015-ben vonta meg a szót Szél Bernadettől, mikor „A munkavállalók minden nap veszítenek a jelenlegi kormánnyal” címmel tartott napirend előtti akciót több ellenzéki képviselőtársával. A képviselő beszéde közben kapcsolta ki a mikrofonját a házelnök, bármilyen előzetes figyelmeztetés nélkül.

Az ügyet egészen a strasbourgi bíróságig vitte Szél, ahol az ítéletben kimondásra került, hogy Kövér cenzúrázott:

„Így nem állapítható meg, hogy a kérdéses intézkedés megfelelt volna az Országgyűlési törvényben előírt eljárásnak. Ezenkívül közvetlen cenzúra volt, mivel azonnal megakadályozta, hogy az első kérelmező [Szél Bernadett] kifejtse véleményét anélkül, hogy [a házelnök] kevésbé korlátozó intézkedést alkalmazott volna vagy akár csak megfontolta volna más eszköz alkalmazását”.

Szél Bernadett azt különösen tragikusnak tartja az üggyel kapcsolatban, hogy a házelnök a saját maga által megírt törvényeket sem képes betartani: „Kövér László léte a magyar politikában annak a világos bizonyítéka, hogy Magyarország már nem jogállam és már nem demokrácia” – írja a független képviselő.

 

Azonban Kövér Lászlónak még bőven lesz dolga a bíróságon, ugyanis kedden, egy közös sajtótájékoztatón jelentették be ellenzéki képviselők, hogy feljelentik a házelnököt, mert nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az ellenzéket.

A Direkt36 által kiszivárogtatott hangfelvételen Kövér László titkosszolgálati vezetőknek ecsetelte, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarországra.

„Kövér László azt mondta, hogy persze fontos a törvények betartása, de a legfontosabb dolog a hatalommal való lojalitás. Kövér László szerint tehát ma egyértelműen az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot” – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a közös sajtótájékoztatón.

Azt is kiemelték az ellenzéki képviselők, hogy ezzel a kijelentéssel nemcsak a parlamenti ellenzéki képviselőket nevezte nemzetbiztonsági veszélynek Kövér, hanem több millió ellenzéki szavazót is.

A Pegazus-botrány és a hangfelvétel tükrében az egységes ellenzék feljelentést tesz Kövér ellen „jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának gyanúja miatt”. Ha a bíróság bűnösnek találja Kövér Lászlót, akkor akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a házelnököt.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila