Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy lengyelországi raktár volt dolgozója mondja el, miért az Amazonnak kell fizetnie Fekete Pénteken

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma „Black Friday” van, azaz Fekete Péntek, amikor az 1869-es piaci összeomlást az USA-ban a boltok akciókkal és vásárlásra ösztönzéssel ünnepelik. A neves nap alkalmából több mint 70 szervezet összeállt, hogy globálisan tiltakozzon a dolgozói jogokat lábbal tipró, óriási környezetterhelésű és adóelkerülő Amazon cég ellen, melynek tulajdonosa, Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere.

A kontinenseken átívelő tiltakozásban az Amazon ellátási láncának több pontját is érintik, így a beszállító cégektől az Amazonhoz köthető konténerhajókig a termelés minden pontján felszólalnak a nagyvállalat túlhatalma és jogsértő gyakorlatai ellen. Az amerikai Jacobin magazinban a poznańi Amazon-raktár egy volt dolgozója mesélte el, hogy miért csatlakozott az Amazon elleni demonstrációhoz.

Magda Malinowska egészség- és biztonságügyi felelős volt a poznańi raktárban. A lengyelországi raktár falán egy mottó állt:

 „Dolgozz keményen. Érezd jól magad. Írj történelmet.”

A munkanap elteltével a mottó nem csak ironikusnak tűnt, hanem kegyetlennek is. Nem csoda, hiszen az Amazon-raktárakban a balesetek aránya kétszer magasabb, mint más, hasonló munkahelyen. A raktárban való elhalálozások sem példa nélküliek. Magda volt kollégája, Dariusz is egyik nap szívfájdalomr és túlterhelésre panaszkodott felettesének, de hiába. Dariusznak végül egyedül kellett átgyalogolnia a raktáron, míg segítséget tudott kérni. Addigra viszont túl késő volt, a raktárban lelte halálát.

Magda azt írja, hogy egészségügyi felelősként próbálta monitorozni a céget és felelősségre vonni a menedzsmentet a Dariusz ügyéhez hasonló ügyek miatt, az Amazon viszont elbocsátotta őt.

S míg az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos világtörténelmi rekordot döntött vagyonosodásban a pandémia alatt, a cég raktáraiban a szakszervezetek tiltják, covid-protokollok pedig nem is léteznek. Sőt, immáron mesterséges intelligencia dönt arról, hogy melyik dolgozó teljesít alul és kit kell kirúgni.

Az Amazon nemcsak a fizikai munkásai ellen lép fel keményen, hanem a tech-munkások ellen is, amikor a cég klímaváltozást okozó tevékenységei ellen és a járványügyi szabályokért próbálnak fellépni. Az Amazon idén áprilisban illegálisan elbocsátott két tech-dolgozót, Emily Cunninghamet és Maren Costat, miután elindítottak egy petíciót a covid szabályok betartásáért és azért, hogy rákényszeríthessék a cégre a klímaváltozás elleni fellépést, aminek az Amazon is kiváltója.

A beszállítócégeknél pedig még rosszabb a helyzet. Egy bangladesi ruhagyárat éppen a pandémia kezdetén zártak be, aminek dolgozói harmincöt éves szakszervezeti múlttal rendelkeztek. Eközben a cégnek azok a bangladesi telephelyei, ahol nincsenek szakszervezetek, mai napig üzemelnek. Egy kambodzsai Amazonhoz köthető ruhagyár dolgozói pedig abban a tudatban írtak alá dokumentumokat ujjlenyomataikkal, hogy az őket megillető fizetéshez szükséges az aláírásuk. Utólag kiderült, hogy saját elbocsátásukat is aláírták. A gyár csak egy hónapig állt, a régi dolgozókat azonban nem vették vissza.

Magda Malinowska felhívja egy figyelmet egy tanulmányra is, mely szerint az Amazon több munkahelyet rombol le, mint amennyit épít, ráadásul óriási környezeti és emberi áron. Ezért is csatlakozik Fekete Péntek alkalmából a lengyelországi Amazon-ellenes tüntetéshez, és ezért  ígéri azt, hogy a Make Amazon Pay koalíció fogja beteljesíteni azt, ami a poznańi raktár falán állt – írj történelmet.