Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cserelakás felajánlása nélkül sajátíthat ki ezután az állam

Ez a cikk több mint 2 éves.

A múlt héten elfogadott igazságügyi törvénymódosító-csomag részeként változnak a kisajátítás szabályai. 2022. január 1-től a lakók számára kedvezőtlenebbek lesznek a kisajátítás szabályai, írja az Utcajogász.

A kisajátítás részletes szabályai szerint a kisajátítást kezdeményező eddig köteles volt megfelelő cserelekást felkínálni a lakónak, amennyiben a lakó (legyen akár tulajdonos vagy lakáshasználó) a kártalanítás összege helyett inkább erre tartott igényt, a tulajdonában pedig nem volt másik lakás, ahová ugyanazon a településen beköltözhetett volna.

Ez január 1-jétől nem lesz így.

A kormány által előterjesztett és a kormánytöbbség által múlt héten elfogadott új szabályok szerint a kisajátítást kérő nem köteles cserelakás felajánlására. Akkor sem, ha a lakó ezt külön kéri.

A módosítás lényege, hogy ha az állam vagy az önkormányzat, azaz a kisajátítást kérő nyilatkozik, hogy nem tud felajánlani lakást és valószínűsíti, hogy a cserelakás felajánlása miatt a kisajátítás elhúzódna, akkor nem köteles cserelakást biztosítania.

Az Utcajogász önkéntes jogászai szerint a módosítás nem jelent más, mint hogy a kisajátított lakások lakói számára szűkülnek a választási lehetőségek. Ez már amiatt is kárhozatos, hiszen a lakásárak meredek emelkedése idején sokkal jobban járhatnának azok, akiknek cserelakást kínálnak fel, mint akinek pusztán kártalanítási összeget, amely gyorsan értékét vesztené.

A kisajátítási eljárás egyébként is egyenlőtlen helyzetbe hozza a lakót – figyelmeztet az Utcajogász –, hiszen egy rendkívül gyors és (a felek közötti vita esetén) költséges eljárásban kell fellépnie az állammal szemben.

A kormány indoklása szerint a módosításra a közérdekű beruházások védelme érdekében van szükség.

(Utcajogász, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce