Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főváros szerint hamisak azok az állítások, hogy az önkormányzat eladná a Városházát, Karácsony feljelentést tesz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sajtótájékoztatót hívott össze ma délutánra Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely azzal a néhány hete folyó botránnyal kapcsolatban, amelyet az Index robbantott ki, amikor nyilvánosságra hozták, hogy információk szerint az ellenzéki városvezetés a Városháza épületének és a hozzá tartozó teleknek az eladását tervezi. Az eseményről a Mérce is  helyszínen tudósított, élő közvetítésünket alább lehet visszanézni.

Ahogy azt a Telex is összefoglalja, az Index egy olyan állítólagos szerződésre alapozza az állításait, amelyből az derül ki, hogy  egy egyébként kényszertörlés alatt álló vállalkozás, a Black North Kft. tulajdonosa, egy bizonyos Berki Zoltán megbízott egy ingatlanost, hogy busás sikerdíj fejében keressen vevőt a Városháza épületére. A főváros az állításokat cáfolta, kiemelve, hogy a főváros nem veszi igénybe ingatlanközvetítők munkáját, valamint semmiféle lépést nem tettek a Városháza eladása érdekében.

Az ügy következő állomása az volt, amikor napvilágot látott egy videó, amiben egy Anonymus-maszkos férfi arról beszél, hogy információi vannak azzal kapcsolatban, hogy az említett Berki Zsolt a Fővárosi Vagyonkezelőnél intézi el egyes ingatlanok eladását egy meg nem nevezett vállalkozónak. Ezt követően a videón látható férfi egy XXII. kerületi (Budafok) ingatlanról kezd beszélni, amelynek eladásáról egyébként az előző fővárosi közgyűlés döntött az érintett kerület fideszes vezetésének beleegyezésével.

Ezt követően november 9-én újabb hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyben a Vagyonkezelő igazgatója, Barts Balázs beszél a Városháza és az előtte lévő telek eladásának módjáról, amelyre azonban szerinte csak a 2024-es önkormányzati választások után kerülhetne sor. A hangfelvételre válaszul a fővárosi önkormányzat nyilvánosságra hozta azt Városháza  fejlesztéséhez köthető  terveket, amelyekből kiderül, hogy ugyan felmerült az értékes ingatlanegyüttes eladása, ám a városvezetés végül elállt ettől az ötlettől. Emellett a fővárosi önkormányzat Bartsot fegyelmiben részesítette, mivel szerintük súlyos hibát követett el akkor, amikor a befektetőkkel való tárgyalásain ismertette a Városháza eladásának egyébként éppen az ő javaslatára elvetett ötletét.

Az üggyel kapcsolatban-amelyre a fővárosi Fidesz csak mint „Városháza-gate” hivatkozik- a Válaszonline közölt részletes cikket néhány nappal ezelőtt. A lap szerint alapvetően nem korrupciós ügyről,

hanem a Városháza évtizedek óta megoldatlan helyzetébe belefáradt szakmai-hivatali körök önjáróvá válásáról van szó, akik a politikai vezetőket megpróbálták meggyőzni arról, hogy a főváros akkor járna a legjobban ha túladna az óriási, ám igencsak leromlott állapotú épületegyüttesen.

Ma reggel újabb hangfelvétel látott napvilágot, amelyben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. és a Wallis-csoport egykori vezetője, Gansperger Gyula azt állította Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesről, hogy „jutalékos rendszert” működtet. Ennek a vádnak az apropóján hívott ma össze rendkívüli sajtótájékoztatót Karácsony Gergely. A főpolgármester helyettesi gyűrűjében állva alaptalan vádaskodásként jellemezte a ma napvilágot látott hangfelvételt, amelyen szerinte a városvezetéssel semmilyen kapcsolatban nem álló személyek tesznek valótlan állításokat.

Karácsony szerint az egész ügy valójában csak a Fidesz országgyűlési választási kampányának a része, amely most egyik kollégáját, Kiss Ambrust támadja, akiért a főpolgármester saját elmondása szerint „tűzbe tenné a kezét” és kiáll mellette.

Karácsony ezt követően bejelentette, hogy a főváros  a főváros büntetőfeljelentéseket tesz rágalmazásért azok ellen a sajtóorgánumok ellen, akik korrupcióval vádolták a budapesti városvezetést

Ezt követően az érintett Kiss Ambrus beszélt, aki visszautasította, hogy „jutalékos rendszert működtetne”  és kijelentette, hogy nem ismeri a hangfelvételeken szereplő személyeket. A főpolgármester-helyettes emellett kilátásba helyezte hogy helyreigazítást fog kérni minden olyan cikk kapcsán, amely azt állította, hogy a főváros a Városháza ingatlanának eladását tervezte.

Címlapkép: Mérce