Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy nőnek sose ér véget a műszak: a házimunka és a gyereknevelés láthatóvá tételéért akciózott a Nők Egymásért Mozgalom

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Nem láttad valahol a fél pár zoknim? Hova tetted a pulcsit, amit tegnap itt hagytam? Volt a boltban friss töpörtyű? Hazahoztad a gyerek tornazsákját? A leckét megírtátok már? Megint volt szülői? Mikor is lesz anyád szülinapja? Mit eszünk? Olyan koszos ez az ablak, nem látok át rajta! Szívem, hozzál nekem egy doboz sört! Össze tudsz dobni valami desszertet? Elfogyott a pelenka? Vagy van még valahol? Holnapra ki kéne vasalni az ingem! Mi vol a kórházban apámnál? Mikor is lesz a családi nyaralás? Nekem most sok a dolgom, látod! Beszélgess már vele egy kicsit, én most fáradt vagyok. Akkor most én varrjam fel? Már megint bepisilt. Mikorra kell menni a gyerekekért? Olyan zárkózott mostanában a gyerek… nem tudod, mi baja van? Segítsek valamit? Miért nem szóltál? Megcsináltam volna!”

Csak néhány, nőknek célzott kérdés, amely szinte biztosan nem marad ki egy háztartás mindennapjaiból sem – és ezt általában bármennyire is természetesként kezeljük, korántsem az.

Bár Orbán Viktor (és kormánya) szerint „a magyar életben a család az asszony körül rendeződik el”, az ideális családban pedig a férfi pénzt keres, miközben a felesége elsősorban a háztartással, a gyerekekkel – és nem ritkán az idős rokonok gondozásával -foglalkozik, ez a munka valójában teljesen láthatatlanul és elismerés nélkül marad, pedig ezek hiányában a társadalmunk nem működne. Ráadásul sok esetben ez az önmagában is számos munkaórát kitevő, fizetetlen állás azután folytatódik, hogy a nők hazaérnek a fizetett állásukból, így valójában több műszakot is lehúznak egy nap.

Erre hívta fel a figyelmet a Nők Egymásért Mozgalom vasárnap délelőtti flashmobjával.

„Csak akkor veszed észre, ha senki se csinálja: házimunka”

– festették fel piros betűkkel a feminista aktivisták a Rákóczi tér térköveire, majd – a reproduktív munkát szemléltetve – alaposan fel is mostak, illetve sikáltak maguk után, miközben a fent idézett mondatok ismétlődtek a háttérben.

A figyelemfelhívó akció a Nők Egymásért Mozgalom Legyen látható! című kampányának nyitóeseménye volt, amely olyan reproduktív és gondoskodási munkákkal foglalkozik, mint a házimunka vagy a gyereknevelés.

A kampány célja, hogy ezek a munkák láthatóvá váljanak, nyilvános párbeszéd induljon a nőkre nehezedő többszörös teherről, és közösen problematizáljuk a reproduktív munkák nemek közötti egyenlőtlen eloszlását. A kampány során sor kerül több, a láthatatlan munkákhoz kapcsolódó akcióra és eseményre, workshopokokra, előadásokra. A kampányhoz kapcsolódóan Legyen látható! címmel cikksorozat is indult a Mércén, melynek első részét ide kattintva olvashatjátok.

A programokról és az akciókról folyamatosan tájékozódhattok a Nők Egymásért Mozgalom Facebook– és Instagram-oldalán, ahol más, láthatatlan munkával kapcsolatos anyagokat is találtok.

Az akció itt tekinthető meg: