Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz élére újraválasztott Orbán Viktor szerint az elmúlt 12 év a Fidesz erkölcsi fedezete

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnap tartotta tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol Kubatov Gábort, Gál Kingát, Németh Szilárdot és Kósa Lajost a párt alelnökeinek, Orbán Viktort pedig – hozzájuk hasonlóan ellenfél nélkül – újra elnöknek szavazták meg a következő két évre.

A miniszterelnök szerint jogos a kérdés, hogy miért vállalta el újra a pártelnökséget, hiszen a Fidesz következő nemzedéke beérett: személyesen is említette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert és Szijjártó Péter külügyminisztert, majd utánuk kiemelte a „fantasztikus női vezetők” közül például Novák Katalin családügyi minisztert és Varga Judit igazságügyi minisztert.

Az okok: először is, Orbán Viktor úgy érzi, hogy a legjobb korban van. Másodszor, úgy látja, hogy az első 33 év csak bemelegítés volt. Ez csak a felkészülés volt az igazán nagy dolgokra: „az a legbiztosabb, ha elöl megy az ember. Itt a legnagyobb a golyózápor, de innen látsz a legjobban” – mondta. Harmadszor pedig, mert szerinte a Fidesz hűséges párt Magyarországhoz, a néphez és önmagához. Amíg ti bírjátok, és én bírom, addig csinálni kell, és csinálni is fogom – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a Fidesz sikerére az a magyarázat, hogy amit csinálnak, az a szenvedélyük. 12 éve a következők voltak a célok:

  • 1 millió munkahely megteremtése
  • nem leszünk adósrabszolgák;
  • a közrend és közbiztonság helyreállítása;
  • a nyugdíjasok megvédése;
  • a családok középpontba helyezése;
  • Budapest régi fényének visszaállítása;
  • a falvak megmentése;
  • „dűlőre jutni” a romákkal; kihozni őket „a reménytelen élethelyzetükből és életfelfogásukból”;
  • a nemzet egyesítése;
  • „nem leszünk gyarmat”, nem leszünk Brüsszelben alattvalók.

Summa summarum: ezt vállalták és teljesítették. Ez az erkölcsi fedezete a Fidesznek – vélekedett Orbán Viktor.

Ezzel szemben a miniszterelnök szerint a liberálisok egyetlen teljesítménye, hogy liberálisok, és hogy meg akarják mondani másnak, hogyan éljenek és gondolkodjanak.

A következő 10 évre vonatkozólag arról beszélt: képzettebbnek kell lenni, jobb minőségben kell termelni, jobb munkaszervezésre és magunknál jobb gyerekek nevelésére lesz szükség. Még mindig vannak szegények, még mindig nem születik elég gyermek, még mindig nincs mindnekinek jó lakása, még mindig nem elég a fizetés és a nyugdíj – sorolta Orbán.

Szerinte a következő 10 évben a Fidesz felszámolhatja a szegénység „maradékát is”, egészségesebb, hosszabb életet élhetünk egy zöldebb országban, lehetnek a mi szakembereink, mérnökeink a legjobbak, lehet a magyar gazdaság és a magyar vállalatok a világelsők között. Hogy az eddigi intézkedések kiknek az életét tették jobbá, és miben voltak olyan sikeresek, hogy 2021-re ekkora sikerként könyveli el az eddigi teljesítményét a kormány, arra nem tért ki bővebben. Szerinte adócsökkentés, beruházások, egyetemfejlesztés, a munkások megbecsülése, vidékfejlesztés és még jobb kormányzás kell a következő években (mindezek különösen érdekes vállalások az elmúlt 12 év fényében, amikor – a teljesség igénye nélkül – megszavazták a rabszolgatörvényt, privatizálták az egyetemeket és mindent alárendeltek a beruházók kegyeinek). A gazdasági növekedéssel kapcsolatban arról beszélt: meg kell állunk a helyünket keleten is, miután 2019-ben dél-koreai, 2020-ban pedig kínai beruházások érkeztek a legnagyobb számban Magyarországra, idén pedig szintén ők versengenek az első helyért.

Miért nem lelkesedik mégse senki a jövő iránt? – tette fel a kérdést. Mert a járványok és a népvándorlások korában él a világ – válaszolta meg. Ezen a ponton természetesen előkerültek a Soros-féle NGO-k és „a migránsbetörések” elleni védelem fontossága. És emellett meg kell védeni az emberek egészségét is.

Szerinte az „oltásellenes” ellenzékkel szemben kell mozgósítani az erőiket. Magyarországon most különösen veszélyes a helyzet, mert választások lesznek: be akarják engedni a migránsokat, támogatják az oltáselleneseket, el akarják törölni a rezsicsökkentést – sorolta, ráadásul mindeközben még Brüsszel is „brutális adókkal” fenyegeti a magyarokat klímavédelem címén.

És ha már Brüsszel: Orbán Viktor szerint az EU válságról válságra bukdácsol, már csak „szivárványszínű árnyéka önmagának.” Brüsszelt meg kell reformálni, sőt teljesen meg kell újítani, mielőtt darabokra hullik. Az egész európai jobboldalt újra kell szervezni – mondta. Nem adjuk fel a migránsok megállításának jogát, ragaszkodunk hozzá, hogy az apa férfi, az anya nő, a gyermekeiket pedig hagyják békén – összegezte a Brüsszellel szemben folytatott „harc” lényegi elemeit a miniszterelnök.

„Integráció igen, egyesülés nem.” Meg kell állítanunk a lopakodó egyesítést, mert az az európai elit érdeke: ez itt „Gyuri bácsi világa, ez az ő hadserege. Eszünk ágában sincs kilépni, ilyen könnyen nem lehet tőlünk megszabadulni” – mondta.

A jövő évi országgyűlési választások témájára rákanyarodva azt mondta: „Ellenfeleinkről minden eleganciára való törekvés ellenére csak a legrosszabbakat mondhatom.” Miközben a Fidesz politikájával az is jól jár, aki nem rá szavaz, a baloldal politikájával azok is rosszul járnak, akik rá szavaznak – vélekedett.

Szerinte mindenkit az érdekel, hogyan lehet újra és újra kiérdemelni az emberek bizalmát. Orbán amolyan mesterembereknek látja a Fidesz politikusait: oda lehet ülni melléjük, el lehet lesni a mesterfogásokat sőt meg is lehet haladni őket. Mindeközben az ellenzéki oldalon önjelölt üstökösök tűnnek fel, majd el – így tett például Karácsony Gergely is.

A következő hónapkban olyanok történnek majd, amit még soha senki se látott – utalt a Fidesz által épp a választások előtt beharangozott pénzosztásokra. Lesz-e a társadalmi többségből választási többség? – Lesz, ha becsülettel folytatják a munkát – mondta a miniszterelnök, aki szerint az október 23-ai Békemeneten éppen csak megmutatták a bicepszeiket, de ennél két-háromszor többen lesznek majd.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd