Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntet az ellenzék november 10-én a magas élelmiszer- és üzemanyagárak ellen Mátészalkán

Ez a cikk több mint 2 éves.

November 10-én Mátészalkán tüntet a Jobbik szervezésében az ellenzéki pártok. Az Alfahír beszámolója szerint a demonstráció okai között szerepelnek a rekord magas élelmiszer- és üzemanyagárak, az alacsony fizetések, a politikai hazugságok, valamint a kormánypárti urizálás és a pökhendiség.

A tüntetésen a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács Sándor ellen is szót emelnek majd.

A portál által megszólaltatott szervező, Földi István jobbikos jelölt szerint a „legnagyobb szégyen”, hogy a választókerület csengeri járásában a szegénységi mutatók szerint az átlagos jövedelem évi 700 ezer forint, tehát az emberek gyakorlatilag közmunkából kénytelenek élni.

„Márpedig, ha 400 forint egy kiló kenyér, azt igencsak nehéz az 56 ezer forintos közmunkabérből kifizetni, nem beszélve arról, hogy már Mátészalkán is 510 forint egy liter benzin.”

A Mérce is beszámolt róla, hogy igen drámai kép rajzolódik ki az infláció jelenlegi szintjéről készített bankszektori elemzésekből. Az infláció októberre már elérte a 6 százalékot, ami félszázalékos növekedés szeptemberhez képest, valamint a 2012 októberében mért 6,6 százalék óta a legmagasabb szint.

Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a pénzromlás jelenlegi mértéke még messze van a tetőzéstől, az novemberre várható 7 százalék környékén.

A pénzromlás ütemének felgyorsulásáért jelentős részen az üzemanyagárak emelkedése felelős, a benzin és a gázolaj ára több mint 10 százalékkal emelkedett szeptember vége óta, amelynek következtében október vége óta már 500 forintnál is többe kerül egy liter üzemanyag. Ennek a jelentőségét az elemzők szerint jól mutatja, hogy a benzin és a dízel árának növekedése egymagában 0,6 százalékkal növelte az infláció mértékét.

Emellett az alapvető élelmiszerek ára is jelentősen növekedett az elmúlt hónapokban, ahogy arról a G7 is beszámolt, a liszt ára például egyetlen hónap alatt 34 százalékot emelkedett, miközben szintúgy jelentősen drágult az étolaj és a tej a lap által vizsgált összes élelmiszerláncban. Ez megfelel a nemzetközi tendenciáknak, amelyek szerint világszinten 30 százalékkal nőttek az élelmiszerárak az elmúlt egy évben, elsősorban a rossz termésátlagoknak köszönhetően, amelyek nem képesek maradéktalanul kiszolgálni a megnövekedett keresletet, ellátási problémákat okozva ezzel a globális ellátási láncokban. Ez a Világbank és az ENSZ elemzései szerint a szegényebb országokban éreztetheti leginkább a hatását.

Az elmúlt időszakban Európa-szerte kilőttek az energiaárak, ez pedig számos olyan országnak jelent hatalmas kihívást, akik épphogy csak kilábaltak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból. Mivel Magyarországon hatósági árszabályzás van érvényben az energiahordozók árára, így ez a növekedés közvetlenül nem jelenik meg a háztartások rezsiszámláján, azonban a szakértők figyelmeztetnek, hogy a földgáz és az olaj árának növekedése a gazdaság szinte minden szektorát súlyosan érinti.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt