Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Világszerte háromszáz képviselő követeli a Green New Dealt a COP26 alkalmából

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nemzetközi petíciót indítottak egy nemzetközi Green New Deal program bevezetéséért a Glasglowban zajló klímakonferencia, a COP26 alkalmából. A petíciót 41 országból már háromszáz képviselő aláírta köztük a petíció kezdeményezője, Ilhan Omar, az USA kongresszusának minnesotai baloldali képviselője. A globális Green New Deal célja egy szolidáris zöld gazdaság kialakítása, ami a klímaváltozás következményeit és a zöld átalakulás költségeit azokkal fizettetné meg, akik a klímaváltozást előidézték, nem annak elszenvedőivel.

Az együttműködés célja, hogy a helyi közösségek, különösen a Globális Dél közösségei is részesüljenek azokból a javakból, amit a nemzetközi cégek megtermelnek, valamint az, hogy biztosítva legyen az „igazságos átmenet” egy új, zöld gazdaságba. Ehhez a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálására, a financializáció visszaszorítására van szükség, valamint több befektetés a megújuló energiaforrásokba, amelynek árát az emberre és környezetére is károk fosszilis energiaiparnak kell megfizetni.

A Green New Deal, vagy Nemzetközi Zöld Megegyezés javaslata tehát egyforma hangsúlyt tenne a szociális, jóléti juttatásokra és a gazdaság zöldítésére. Az egyik nem történhet a másik javára, de a kettő nem is áll ellentétben – a Green New Deal célja a minden áron való gazdasági növekedés megakadályozása, azaz szociális és környezeti fenntarthatóság.

A javaslat nem elvetné, hanem megreformálná a multilaterializmust: az IMF-et és a Világbankot a szegény ország adósságának elengedésére köteleznék, a szolidáris nemzetközi együttműködésre ellenben nagyobb hangsúlyt fektetnének. A munkásmozgalom és munkástulajdonban lévő szövetkezetek támogatását is ígérik a javaslat aláírói, valamint a migrációt kiváltó környezeti károk mérséklését.

A petíció aláíró között szerepel Rashida Tlaib michigani amerikai kongresszusi képviselő, Caroline Lucas brit parlamenti képviselő, a brit Zöld Párt társelnöke, a brit Munkáspárt corbynista szárnyához tartozó Zarah Sultana Coventry-i képviselő, James Shaw, Új-Zéland klímaváltozás-ügyi minisztere, Janisz Varufakisz, a Sziriza volt görög pénzügyminisztere é.í.t.