Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A csekély béremelések miatt sztrájkolnak a vasutasok, a tanárok, az ápolók, a köztisztviselők, a gyógyszerészek… – Portugáliában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Portugáliában kétségessé vált az António Costa szocialista miniszterelnök vezette kisebbségi kormány jövője, miután a parlament nem fogadta el a 2022-es költségvetést.

A szocialista pártot (PS) 2015-től kívülről támogató kommunista párt (PCP) – amely nevével ellentétben nem kommunista, s mégcsak nem is baloldali – és a Baloldali Blokk (BE) ellenezte a költségvetést. Az 1974-es szegfűs forradalom (Revolução dos Cravos) óta, amely megdöntötte António Salazar fasiszta diktátor rezsimjét, ez az első alkalom, hogy egy portugál költségvetést elutasítottak.

Miközben Marcelo Rebelo de Sousa elnök tárgyalásokat tervez a vezető pártokkal az előrehozott választások előkészítése érdekében, Portugáliában folyamatosak a tiltakozások a megszorításokkal élő költségvetés ellen.

A fővárosban, Lisszabonban a Metro de Lisboa dolgozói egy hete sztrájkolnak a jobb munkakörülményekért és a béremelésért. Csütörtökön reggel az összes állomást lezárták, a dolgozók pedig tömegesen csatlakoztak a sztrájkhoz.

Röviddel azután döntöttek a munkabeszüntetés mellett, hogy az állami tulajdonban lévő Comboios de Portugal vasúttársaság munkásai sztrájkolni kezdtek.

Az októberi munkabeszüntetés során a vasúti dolgozók 90 százaléka hagyott föl a munkával.

A portugál nemzeti egészségügyi szolgálat gyógyszerészei is tiltakoznak. A sztrájkjuk ma kezdődött és november 2-ig tart. Ők is a béremelésért tüntetnek. Hozzájuk csatlakoztak a Novadis alkoholforgalmazó vállalat dolgozói is, akik amellett, hogy magasabb fizetést követelnek, a „rugalmas munkarend” ellen is lázadnak, s követelik a megérdemelt, de kifizetetlen túlórapénzüket is.

A jövő héten sztrájkolni fognak az ápolók és a szakápolók is, s vélhetőleg mind több egészségügyi dolgozó csatlakozik hozzájuk. November 5-én pedig a pedagógusok is szünetelteni fogják a munkát. Utóbbiak elégedetlenek a csekély béremeléssel, amely jóval az 5 százalékos hivatalos inflációs ráta alatt van, amelyet a szocialista párt most elbukott költségvetésében határoztak meg.

November közepén pedig a köztisztviselők sztrájkolnak, akik mindössze 0,9 százalékos fizetésemelésre számíthatnak. A köztisztviselők szakszervezete jelezte, hogy ez az emelés a reálbérek több mint 4 százalékos csökkenését jelentené. S végül november 11-12-én a tűzoltók és a börtönőrök is sztrájkolni fognak, mert nem kapták meg a veszélyességi bérpótlékukat.

Portugália az egyik legegyenlőtlenebb uniós ország, emlékeztet a portugáliai eseményekről tájékoztató WSWS oldal. A 2020-as hivatalos adatok szerint 2 millió ember él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben. A portugálok 16 százaléka (1,6 millió ember) a szegénységi küszöb alatti jövedelemből tengődik.

Tegnap Valdis Dombrovskis, az EU alelnöke azt követelte Portugáliától, hogy folytassa a megszorításokat, és kijelentette: „Nem lesznek kifizetések, ha nem teljesülnek a célok”. Azzal fenyegetőzött, hogy az Európai Unió visszatartja a következő 1,3 milliárd eurós uniós mentőcsomag kifizetését Portugáliának.

(WSWS, MTI)