Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymásnak feszülő jelöltek, oldalt választó politikusok és egy újabb vita

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kölcsönösen a lejárató kampányok befejezésére szólította fel egymást Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. A két jelölt között egyre élesebb közlemény- és szócsata alakul ki. Bár a korábban Karácsony Gergelyt támogató ellenzéki pártok jelezték, hogy nem támogatják egyik jelöltet sem a második fordulóban, a Párbeszéd és az MSZP több vezető politikusa is beállt Dobrev vagy Márki-Zay mögé –  így telt az előválasztás második fordulójának harmadik napja.

Eddig 163 ezernél is többen adták le a voksukat az előválasztás második fordulójában, csak hétfőn közel 85 ezren. Ez a részvétel rekordnak számít, ennyien csak az előválasztás első fordulójában, szeptember 25-én szombaton járultak az urnához – számolt be az Előválasztási Bizottság a Facebookon.

A korábban Karácsonyt támogató ellenzéki pártok hivatalosan nem, ismert politikusaik mégis jelöltet választottak

Karácsony Gergely múlt pénteki visszalépése után arra kérte a korábban rá szavazókat, hogy az előválasztás második fordulójában támogassák Márki-Zay Pétert. Azonban hivatalosan nem álltak be főpolgármestert támogató pártok, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a hódmezővásárhelyi polgármester és Dobrev Klára mögé sem. Ennek ellenére a pártok több ismert politikusa is szavazatának posztolásával, kiállási nyilatkozattal vagy más módokon jelezte, szerinte ki a helyes döntés.

Így a DK jelöltjét támogatja az MSZP-ből Gajda Péter, Kispest polgármestere, Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Nemény András, Szombathely polgármestere, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Hiller István, választmányi elnök és Göncz Kinga, volt külügyminiszter. Rajtuk kívül még Demszky Gábor, volt főpolgármester, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, Simkó János, a Magyar Rádió volt alelnöke, Fekete Zsolt, salgótarjáni polgármester, Fischer Iván, karmester és Juszt László televíziós műsorvezető jelentették be, hogy Dobrevet támogatják Orbán kihívójaként.

Ami talán a legmeglepőbb volt az elmúlt napokban napvilágot látott támogatók listájában, az Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője és Erőss Gábor a Párbeszéd elnökségi tagja és VIII. kerületi alpolgármestere lehettek, akik pártelnökük, Karácsony Gergely kérésének ellenére Dobrev Klára mellett tették le a garast.

Márki-Zay Pétert már korábban támogatásáról biztosította Karácsony Gergely, illetve a Momentum és annak ismertebb jelöltjei, így Hadházy Ákos és Szél Bernadett is valamint Botka László, szegedi polgármester és az MSZP korábbi miniszterelnök jelöltje. Mellettük több közéleti személyiség, Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság alapító-elnöke, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Puzsér Róbert, publicista, Pottyondy Edina influenszer, Juhász Péter az Együtt volt elnöke, Király Júlia, az MNB volt alelnöke, Ungváry Krisztián, történész, Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke, volt miniszterelnök jelöltje, Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője és Bobbafett, rapper.

Egyre keményebb szavakkal illetik egymást a jelöltek

 Dobrev Klára videós nyilatkozatban reagált Márki-Zay Péter egy korábbi kijelentésére és beszélt az összefogásról. A DK jelöltje elmondta, amíg az elsőfordulóban egy tisztességes verseny folyt a pártok és a jelöltek között, addig ezt a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter pár nap alatt

Trump típusú élet-halál harccá változtatta.

Megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás, mondta Dobrev. „A recept ismert Orbántól Trumpig: ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami az eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb” – tette hozzá.

Elmondta azt is, ugyan eddig nem reagált, de most két okból mégis kénytelen, az első, hogy a történelmet ismerve „ha nem parancsolsz idejekorán megálljt, a populizmusnak végzetes következményei lehetnek”.

„A második ez a kampány nem pusztán engem próbál lejáratni, hanem szétveri az ellenzéki összefogást, ami nélkül esélyünk sincs Orbán ellen.”

Aki fideszesnek mutatja a legnagyobb ellenzéki pártok szavazóit, aki általános pártellenes hangulatot szít, aki Trump módjára előre bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalást fog kiáltani, aki lehazaárulózza a nem őket támogató ellenzékieket, aki szerint nem őt támogatni csak zsarolás miatt lehetséges, és az ilyeneket a családjuk is megveti, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni – mondta el a DK jelöltje.

Nem sokkal Dobrev videoüzenete előtt Márki-Zay is posztolt a Facebookon. Azt írta, „végtelenül méltatlannak tartom Dobrev Klára eddig sikeresen felépített kampányához azt a hazug gyűlöletkampányt, amelyet most folytat ellenem a sajtó és a közösségi média felületein”. Hozzátette: „Állításával ellentétben a hazaáruló kifejezés el sem hagyta a számat, és azok, akikről nyilatkoztam az ATV-nek, nem a DK szavazói voltak, hanem a Párbeszéd párt Karácsony Gergelyt eláruló politikusai”.

Zalagerszegi utcafórumán Márki-Zay szóban is üzent vetélytársának:

„Az összefogás sikere érdekében Dobrev Klára fejezze be a lejáratókampányát és ne állítson valótlanságokat!”

Márki-Zay: Ha valaki a gyermeknevelési szokásaim miatt gondolja, hogy maradjon Orbán, az meg is érdemli!

Az Azonnalinak adott interjút ma a győri utcafóruma után Márki-Zay Péter, aki többek között arról is beszélt, hogy arra, hogy képes összetartani egy több pártból álló koalíciót, Hódmezővásárhely az ő bizonyítéka, ahol sok más várostól eltérően, a mai napig egységben vezet az ellenzék

Elmondta azt is, az ország vezetését egy „vállalati menedzsment” szerű módon képzeli el, szakértői kormánnyal, aminek politikusok is lehetnek a tagjai.

Arról, hogy megváltozott-e a korábban hangoztatott sarkos véleménye a gyermeknevelés kérdésében, úgy nyilatkozott:

„Ez egy olyan magánéleti kérdés, ami meggyőződésem szerint nem erkölcsi kérdés. Ha valaki elítélné és börtönbe csukná azokat az édesanyákat, akik rácsaptak a gyerekük fenekére, akkor nem lenne elég hely a magyar börtönökben.

Ha pedig valaki emiatt gondolja azt, hogy maradjon Orbán Viktor, az meg is érdemli.”

A Magyar Nemzet meglepően normális cikket írt Dobrev Kláráról, Márki-Zay dalt kapott, a Publicus megpihen és egy ráadás vitában, zöldügyekben mérkőznek meg a jelöltek

A „békeidőben” Dobrev Klárára leginkább Gyurcsányné-ként, az előválasztásra Gyurcsány Show-ként az ellenzéki összefogásra pedig moslék- vagy szivárvány koalícióként hivatkozó kormányközeli Magyar Nemzet egy, a fentieket egyáltalán nem tartalmazó cikket jelentetett meg ma reggel a DK-s miniszterelnök-jelöltről. A cikkben (a kormányközeli médiában példátlan módon) egy viszonylag tényszerű leírás olvasható arról, mely ismert politikusok álltak be Dobrev mögé. Gyurcsány Ferenc neve egyetlen alkalommal sem szerepel a cikkben. Éles kritikákat fogalmaznak meg azonban Márki-Zay Péterrel szemben.

Márki-Zay Péternek írt dalt egy lelkes támogatója, ami azonban nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom hivatalos kampánydala. A szervezet sajtóreferense a végtelenül kedvesnek nevezte a dalt a tartalomtól és zenei minőségtől függetlenül „mert érzik a mögötte lévő szorgalmat, munkát és jószándékot”. A Telex.hu portálnak elmondta azt is, a hódmezővásárhelyi politikus nevének helyes kiejtése zai nem pedig zaj.

A Publicus Intézet vezetője, Pulai András a Facebook-oldalán közölte, hogy nem készítenek több közvélemény-kutatást az előválasztás végéig, mert úgy látják, „jelenleg olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy azt lehetetlen megbízhatóan kutatni”.

„Ezt a problémát, a magunk részéről, úgy oldjuk meg, hogy az előválasztás végéig nem kutatunk!”

Az eredetileg tervezett három televíziós vita mellett (melyekből az első kettőt az első fordulóban, a harmadikat pedig holnap folytatnak le a jelöltek) egy ráadás, negyedik vitára is sor kerül a miniszterelnök-jelölti versenyben talpon maradt politikusok között. Márki-Zay Péter és Dobrev Klára a Greenpeace és a HVG szervezésében ütköztetik álláspontjaikat környezeti és a klímaváltozás elleni harc kérdéseiben.

Címlapkép: Mérce fotó