Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a korrupciós vádak hatására lemondott

Ez a cikk több mint 2 éves.
Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár (ÖVP) szombat este, miután korrupciós botrány kerekedett körülötte, amelyben már az osztrák rendőrség is nyomoz. Átmenetileg Schallenberg külügyminiszter veheti át a kancellári teendőket az országban.

A bejelentés azonban nem jelenti azt, hogy Kurz elismerné az ellene felhozott vádak hitelességét, azokat továbbra is határozottan tagja, ahogy az a szombati esti sajtótájékoztatón elhangzott.

Az osztrák Gazdasági és Korrupciós Ügyészség Hivatala (WKStA) indított nyomozást a korábbi kancellár ellen. A gyanú szerint a kancellár pártja, az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatásokat manipulálhatta 2016-ban.

Kurz  pártjának koalíciós partnerei, a Zöldek nemrég ultimátumot adtak a kancellárnak: vagy vállalja a következményeket, vagy bizalmatlansági eljárást indítanak ellene. Kurz a jelek szerint az előbbit választotta.

A lemondását bejelentő sajtótájékoztatón Kurz arról is beszélt, hogy a kancellári székből távozik ugyan, de továbbra is szeretne az ÖVP elnöke maradni, valamint a parlamenti frakció vezetését is átvállalná.

(Der Standard)
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher