Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közzétették az előválasztás szavazópontjait: a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerületnek számít

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közzétette az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) az előválasztás második fordulós szavazópontjainak helyszíneit. Amint azt facebookos közleményükben is kiemelik, mivel a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerületnek számít, így minden választásra jogosult személy bárhol tud érvényesen szavazni.

A második forduló az elsőnél valamivel rövidebb lesz, október 10-e vasárnaptól, 16-a szombatig tart majd. Ezidő alatt az OEVB az első fordulóban megismert „fix sátrak” mellett (amik végig egy helyen, ugyanolyan nyitva tartással üzemelnek majd) mozgó sátrakat is létesít, amelyek más-más helyszíneken fognak majd szavazási alkalmakat biztosítani.

A sátrak reggel 8:00 és este 18:00 óra között tartanak majd nyitva, ettől több helyen lehet eltérés. Online regisztrációra és szavazásra reggel 9:00 és este 21:00 óra között lesz lehetőség.

A második forduló voksleadási pontjainak összeállításánál az OEVB figyelembe vette az első forduló tapasztalatait, illetve az időközben ősziesre fordult időjárást és a rendelkezésre álló erőforrásokban beállt változásokat. Ez utóbbiban azért lehet komolyabb átrendeződés, mert amíg az első fordulóban az egyéni körzetekben és a miniszterelnök-jelölti versenyben is érdekelt volt mind a hat párt, addig az egyéni jelöltek névsorának végelegesítésével és miniszterelnökségért folytatott küzdelem két versenyzősre csökkenésével több párt is „kiesett” a versengésből. Így például az LMP, az MSZP és a Jobbik is közleményben jelezték, hogy a második forduló győztesét támogatják majd, de most sem Dobrev Klára, sem pedig Márki-Zay Péter mögé nem állnak be, így vélhetőleg a szavazósátrakhoz is kevesebb erőforrást rendelnek.

Az online szavazásnál azoknak, akik az első fordulóban már regisztráltak, a „már szavaztam az első fordulóban” opciót kell választaniuk, ezután a személyi igazolvány szám és a név megadása után a már ismert videós azonosítást követően adhatják le szavazatukat. Akik második fordulóban voksolnak először online, azoknak be kell gépelnie egy fényképes igazolványának (személyi, jogosítvány, vagy útlevél) és a lakcímkártyájának adatait, majd ezután léphet tovább a videós azonosításra. Itt be kell mutatni a delegált választási bizottsági tagnak a készülék kameráján keresztül a regisztrált dokumentumokat.

A szavazólapon ugyan három név lesz, mivel Karácsony Gergely tegnap reggel, a szavazólapok keddi nyomdába kerülését követően lépett vissza, így az ő nevét a lapon filctollal áthúzzák majd, szavazni csak Dobrev Klárára, a Demokratikus Koalíció jelöltjére és Márki-Zay Péterre, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjére lehet majd.

A pontos helyszínek listája itt megtalálható.

Címlapkép: Előválasztási szavazósátor Kazincbarcikán 2021. szeptember 21-én. Fotó: Mérce