Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Estére tüntetést hirdetnek a lengyel követséghez a határon feltartóztatott menekültek kínzása ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerda este 8-kor lengyel civilek szervezésében tüntetést tartanak a budapesti lengyel követség előtt, a lengyel-belarusz határon bolyongó menekültekkel szembeni emberi bánásmódot, és az október elsején meghosszabbított szükségállapot végét követelve.

Ahogy a szervezők emlékeztetnek, immár két hónapja vándorolnak menekültek a határ mentén, gyakorlatilag mindenféle segítség nélkül.

Mint az esemény facebookos leírásában írják, „háború és üldöztetés elől menedéket kereső emberek több mint két hónapja bolyonganak a lengyel-fehérorosz határ menti erdőkben. A határőrség illegálisan visszalöki, deportálja őket Fehéroroszországba.”

Erre a lengyel kormány azzal teremtette meg a lehetőséget, hogy az országban újabb 60 nappal meghosszabbították a szükségállapotot, amit épp azért vezettek be, mert a keleti határaikon menekültek jelentek meg, akiknek a befogadását a kormány mindenképpen el akarta kerülni.

A határon bolyongó menekültek közül a tüntetés szervezői szerint már legalább hatan estek áldozatul a kihűlésnek, kimerültségnek és éhezésnek.

Hozzáteszik, hogy

„A tényleges létszám és az állapotuk ismeretlen. Elfogadhatatlan, hogy a 21. században Európa közepén az emberek ilyen könnyen elhárítható okok miatt halnak meg.”

A hatóságok azt is megakadályozzák, hogy orvosok, más segítők vagy újságírók közelítsék meg a csoportot. Emiatt a civilek attól tartanak, hogy a határőrség atrocitásokat követ el a menekültek ellen – már azon túl, hogy megakadályozzák hogy beadják menekültkérelmüket és biztonságba kerülhessenek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alekszandr Lukasenka vezette Belorusszia menekültekkel zsarolja az Európai Uniót, amire az Unió keleti határán lévő országok pragmatikus válasza az volt, hogy nem érdekli őket a sorsuk. A lengyel szükségállapot teszi lehetővé, hogy kizárják a területről mind az újságírókat, mind bárki mást, aki segítséget nyújthatna a menekülőknek.

„A lengyel állam 1989 után először tiltotta meg a médiának, hogy tájékoztasson egy Lengyelországban zajló fontos válságról. A nem-demokratikus szomszéddal való konfliktus ügyében Lengyelország pontosan ugyanazt teszi, mint az a bizonyos szomszéd. Ily módon a demokrácia nem harcol a totalitarizmus ellen, hanem egyre inkább hasonlít rá.”

írta korábban a hírzárlatról Bartosz Węglarczyk, az egyik legnépszerűbb lengyel híroldal, az Onet főszerkesztője.

A helyzet annak ellenére nem változott hónapok óta – és a szükségállapot jelenlegi meghosszabbításával nem is fog várhatóan – hogy augusztus végén az Emberi Jogok Bírósága ételt és orvosi ellátást kért az EU és Belarusz között ragadt menekülteknek. Az akkori döntés mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Litvániának és Lengyelországnak nem kell területükre engedniük a menekülteket, csupán ellátást biztosítani nekik, és a határozat szeptember 15-ig volt csak érvényben.

A lengyel hatóságok és kormány hozáállásának meg is lett a következménye, miután már szeptember végén arról adtunk hírt, hogy több menekült is elhunyt a  hatóságok embertelen viselkedése és mindennemű segítség megtagadása miatt. A lengyel állami média ráadásul tovább szítja a menekültellenes hangulatot azzal, hogy olyan kijelentéseket tesznek, miszerint a menekültek valójában a belarusz hibrid hadviselés részét képezik.

Holott valódi, hús-vér emberekről van szó, akiket a Belarusz és az Unió közötti feszültségek, valamint a menekültek elleni szélsőjobboldali, állami szinten űzött hangulatkeltés ítél halálra az EU határainál, miután kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket.