Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A cseh kormányfő mellett Rogán és Mészáros közeli bizalmasainak offshore ügyei is kiszivárogtak a Pandora-iratokban

Ez a cikk több mint 2 éves.

A világ összesen 35 jelenlegi, és korábbi vezetőjének offshore ügyei mellett 90 ország köztisztviselőinek, celebjeinek és bűnözők eltitkolt pénzügyeire is fény derül, az eddigi legnagyobb ilyen jellegű szivárogtatásból – írja a Pandora-iratok feldolgozásában egyedüli magyar szerkesztőségként résztvevő Direkt36. Az oknyomozó portál az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózatban 150 szerkesztőséggel, összesen 600 újságíróval két éven át vizsgálta a közel 12 millió iratot.

Amíg az eddigi talán legismertebb ilyen jellegű, rendőrségi razziákhoz, miniszterelnökök lemondásához vezető szivárogtatás, a Panama-iratok esetében csak egyetlen offshore ügyintézéssel foglalkozó ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca belső iratai láttak napvilágot, addig most 14 offshore cégek létrehozásával és értékesítésével foglalkozó vállalattól szivárogtak ki dokumentumok.

Ezekből többek közt az Orbán Viktor által is támogatott és kedvelt cseh kormányfőről, Andrej Babišról derült ki, hogy offshore cégen keresztül vásárolt egy 22 millió dollár értékű, két úszómedencés, saját mozis luxus kastélyt a Francia Riviérán. Az ICIJ csehországi partner szerkesztősége, az Investigate.cz által megszerzett adatok szerint Babiš a vagyonbevallásaiban nem tüntette fel, hogy ő lenne a tulajdonosa akár a fedőcégeknek vagy a birtokoknak.

Rajta kívül Tony Blair, volt brit kormányfőről, Konstantin Ernst, Putyin közeli orosz tévémágnásról és II. Abdullah, jordán királyról is kiderült, offshore cégeket tartanak fent. A vezetőkön kívül pedig Ukrajna, Kenya és Ecuador miniszterei és a magyar kormányhoz közelálló személyek nevei is felbukkantak az iratokban:

-Kertész Balázs, ügyvéd, Rogán Antal jó barátja és „háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze”

-Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója

-Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, korábban évekig Simicska Lajos jobbkeze volt

-Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul

nevei merültek fel a Direkt36 Pandora-iratokban érintett magyar személyekről szóló cikkében.

Kertész Balázsról, akit Rogán jobbkezeként aposztrofálnak a cikk szerzői  kiderült, hogy 2016 májusában megvásárolt egy brit virgin-szigeteki céget. Kertész közeli kapcsolatát a Fidesz kommunikációjért felelős miniszterével az is jelzi, hogy a felesége intézi Rogán találmányának hasznosítását is, amiből évről évre egyre többet keres a miniszter. Kertész neve egy Nanga Group Ltd. nevű cég megvásárlásával kapcsolatos dokumentumokban merül fel, mint az új tulajdonos, itt a svájci tartózkodási engedélyének és magyar útlevelének másolata is megtalálható. Arról, hogy a cég pontosan mivel foglalkozik, mekkora vagyonelemeket tartalmaz nincs pontos információ, a Direkt36 kérdéseire nem adott válaszokat Kertész.

Bővebb információk állnak rendelkezésre Jászai Gellért üzleteiről, aki szintén a Brit Virgin-szigeteken tudhat magáénak három céget. Jászai 2015-ben lett a Konzum Nyrt. tőzsdei cég elnök-vezérigazgatója, amelybe Mészáros Lőrinc 2017 februárjában szállt be. Ezután nem sokkal, 2017 februárjában és márciusában alapították meg azt a három céget, aminek tulajdonosa végül Jászai lett.

A három cégről kiszivárgott dokumentumokból kiderült, azok alapítás előtti tervezett vagyona összesen 7,5 milliárd forint körül van. Ezek a vagyonelemek a cégbejegyzésről szóló iratok alapján elsősorban abból álltak össze, hogy Jászai az offshore cégeken keresztül magyar és svájci vállalatoknak volt a tulajdonosa.

Ezenkívül Horváth Lászlóról kormányközeli vállalkozóról derült ki, hogy szintén a Brit Vrigin-szigeteken vezetett egy tanácsadással foglalkozó céget. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre Horváth magyarországi vállalata a Direkt36-nak válaszokat is adott, ebben úgy fogalmaznak:

„A L.A.C. International Ltd.-nek Horváth László 2004-től megszűnésig volt igazgatója. A cég tevékenységi köre tanácsadás jellegű volt, gazdasági eseményt nem bonyolított. Sajnos már elévülési időn túli időszakról nem állnak rendelkezésre beszámolók, hogy a cég vagyoni-, pénzügyi helyzetéről hiteles információkat közölhetnék”

(Telex.hu, Direkt36)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás