Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 3 dolláros üdítőital „ügye” jól példázza, miért olyan elképesztően túlzsúfoltak az amerikai börtönök

Ez a cikk több mint 2 éves.

Joseph Sobolewski augusztus végén a pennsylvaniai Harrisburgben megállt egy kisbolt mellett, amelynek a kirakatában azt látta, hogy 2 dollárért Mountain Dew üdítő kapható. A hajléktalan férfi felvette az egyik üveget, 2 dollárt tett a pultra, és kisétált az üzletből. Nem tudta, hogy a bolt 29 centet számolt fel az üvegért és így – az adóval együtt – összesen 43 centtel kevesebbet fizetett.

Joseph Sobolewskit pár órán belül felkutatta a rendőrség, letartóztatták, s háromtól hét évig tartó fegyházbüntetéssel néz szembe a pennsylvaniai drákói szabályok miatt.

A férfit pillanatnyilag 50 000 dolláros óvadék ellenében tartják fogva. Az ügyében eljáró bíró nem tudta pontosan meghatározni, hogy mi indokolja a 3 dolláros üdítőital „ellopása” esetében az 50 ezer dolláros (15 millió forint) óvadékot. A WSWS híroldalon olvasható riport szerint a bírónő arra hivatkozott, hogy „túl sok ügyet visz egyszerre”, Sobolewski pedig „visszaeső bűnöző”.

Sobolewski három bűne

A bírósági feljegyzések szerint Sobolewskit több mint 10 évvel ezelőtt tartóztatták le először, amikor fizetés nélkül elhajtott egy benzinkútról. 2011-ben másodszor is letartóztatták, az akkori bűne az volt, hogy ellopott egy 40 dollárt (10 ezer forint) sem érő félcipőt. A mostani ügye az üdítőitallal már a harmadik „vétsége”.

A pennsylvaniai törvény értelmében a háromszoros kihágás – függetlenül attól, hogy a harmadik lopás milyen kis értékű – automatikusan bűncselekménynek minősül, és 3-7 éves börtönbüntetést von maga után.

A WSWS híroldal emlékeztet rá, hogy 2019-ben a pennsylvaniai börtönökben és fegyházakban több mint 82 000 fő raboskodott. Az államban további 300 000 ember van próbaidőre vagy feltételes szabadságra bocsátva. S Pennsylvania a fogva tartottak számát tekintve még így csak a 15. az amerikai államok sorában.

Az Egyesült Államokban ez idő szerint 2 850 000 ember van bebörtönözve, és több mint további 4,5 millió embert kísért, hogy ha újabb kihágást vét, börtönbüntetésre ítélik.

A szegény sorsú emberek zöme azért van börtönben vagy fegyházban, mert nem tudja kifizetni az óvadékot vagy a börtöndíjat.

(WSWS)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce