Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ostorral üldözték az amerikai határőrök a haiti menekülteket Texasban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Számos fénykép és felvétel került nyilvánosságra arról, hogy amerikai határőrök lóhátról, néhány esetben lasszóval vagy ostorral tereltek haiti menekülteket a texasi határon.

Az Associated Press, a Reuters és az AFP fotósai által készített képeken az látszik, hogy a határőrök brutálisan bánnak azzal a közel 10 ezer haiti menekülttel, akik a Rio Grande folyón kívántak átkelni.

A menekültek, akik a folyó amerikai oldalán lévő autópályahíd alatt egy rögtönzött táborban gyülekeztek, inkább visszatértek volna Mexikóba, mintsem hogy megkockáztassák az átkelést az amerikai határon, ahol kitoloncolás várt volna rájuk. Ám ezt az amerikai hatóságok nem engedélyezték, s a határőrség ügynökei lóháton vágtattak a menekültek után, hogy elvágják az útjukat.

A texasi határ melletti Del Rio városában található táborból a hétvégén több mint hatezer haiti és más menekültet távolítottak el.

Raul Ortiz, a határőrség megbízott vezetője elmondta, hogy a Del Rióban maradt összes haiti lakost el fogják szállítani. „Azt akarjuk elérni, hogy a migránsokat elriasszuk attól, hogy a régióba jöjjenek”, mondta Ortiz.

A belpolitikai káosz és két természeti katasztrófa sújtotta karibi országból elvándorló menekültek Mexikóból, a folyón átkelve érkeztek az „ígéret földjére”, majd ütöttek tábort a texasi Del Rio-i Nemzetközi Híd alatt menekültkérelmük elbírálására várva.

Ám a járvány miatt életbe léptetett ún. 42-es cikkely lehetőséget ad az amerikai hatóságoknak, hogy a menekültkérelmek elbírálását elutasítsák, s tömegesen toloncolhassanak ki embereket.

A 42-es cikkelyre eredetileg a Trump-kormányzat hivatkozott,

amikor az Egyesült Államok és Mexikó határát átlépni próbáló menekülteket kívánta kiutasítani az országból.

Miután egy szövetségi bíró szeptember 16-án elrendelte a szóban forgó cikkely szerinti eljárás leállítását, a Biden-kormányzat azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog. A cikkelyt 14 napra felfüggesztették, ez pedig lehetőséget adott a haiti menekültek azonnali és tömeges deportálására.

(WSWS, 444.hu, EuroNews, Mérce)
Címlapkép: Ndla.no