Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rétvári szerint a gyermekotthonokban elég napi 684 forint étkeztetésre, mert az intézmények ettől „eltérhetnek felfelé”

Ez a cikk több mint 2 éves.

A gyermekotthonokban a napi étkezésre fordítható normatíva emelését kérte számon a kormányon Szél Bernadett , ám ezúttal is elutasító választ kapott- erről Facebook-oldalán számolt be a független országgyűlési képviselő.

Bár az ellenzéki politikus Orbán Viktor miniszterelnöknek nyújtott be írásbeli kérdést augusztus 19-én „Mikor jut pénz a >>gyermekvédelmi népszavazás<< kormányának arra, hogy megemelje a gyermekotthonokban gondozott gyermekek 10 éve változatlan étkezési normatíváját” címmel, arra Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt, többek között azzal, hogy a napi fejkvótát meghatározó rendelet csak annak minimumát rögzíti, de az intézmények ettől „felfelé eltérhetnek”. A rendelet esetleges módosításáról Rétvári nem ejtett szót.

A konkrét ügy, amelynek kapcsán Szél Berrnadett eredetileg írásbeli kérdését megfoglamazta, a kalocsai gyermekotthonban folytatott ombusmani vizsgálat és az arról készült jelentés volt, amely a járvány alatt számos visszásságot tárt fel az intézmény működésében a rendkívül alacsony étkezési normatívától elkezdve a lepusztult hálóhelyiségekenek át az irdatlanul hosszú bekrülés előtti várkozási időig. Szél Bernadett egyébként korábban azért kezdett foglalkozni a kalocsai gyermekotthonnal, mert a fóti gyermekek ügyén dolgozva tudta meg, hogy a kalocsai intézmény az a központi speciális gyermekotthon, ahova a fóti gyerekek egy részét akarták hozni.

Az ombudsman a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatos jelentésében felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy vizsgálja felül a gyermekvédelmi intézmények működési feltételeiről szóló rendeletben meghatározott étkezési normatíva minimális összegét, és azt igazítsa az időközbeni változásokhoz”, mivel  a jogszabályban meghatározott, a gyermekek étkeztetésére fordítható összeg a fejlődő szervezet számára szükséges mennyiségű egészséges táplálék biztosítására nem elegendő.”

Az Emmi az alapvető jogok biztosának reagálva korábban azt írta, hogy „az emberi erőforrások minisztériuma az étkezési normatíva emelésével szakmailag egyetért, azonban ennek megvalósítása a mindenkori költségvetési helyzettől függ.”

Ezt követően fordult kérdésével augusztusban közvetlenül a kormányhoz Szél Bernadett, amelyben arról érdeklődött, hogy miért nincs a fejenkénti 684 forintnál több pénz a költségvetésben arra, hogy a gyermekotthonban gondozott gyermekeknek elegendő táplálékot biztosítsanak.

Rétvári államtitkár frissen megküldött válaszában arra hivatkozik, hogy

„a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti és a gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet szabályozása az étkezésre fordítható összeg minimumát határozza meg, melytől az ellátást nyújtó felfelé eltérhet, figyelemmel arra is, hogy az étrendek összeállításánál az intézménynek eleget kell kell tennie a közétkezteésre  vonatkozó, táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló Emmi-rendeletnek is”.

Rétvári szerint utóbbi tényből az is következik, hogy az egészséges táplálkozás feltételei az intézményben elhelyzett gyermekek számára is adottak.

Az államtitkár azt is beleírta válaszába, hogy „2010 óta évről évre bővülő források és lehetőségek jellemzik a szociális gyermekétkeztetés területét”, és „Magyarországon az ingyenes és kedvezményes közétkeztetésre jogosult gyermekek száma közel a kétszeresére nőtt az elmúlt években, valamint jövőre tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke”.

Emellett megkérte Szélt, hogy „védje, és ne politikai céltáblának használja” a gyermekeket, és szívből reméli, hogy „legalább a gyermekvédelmi népszavazáson egyszer a gyerekek, és nem a vélt politikai érdeke mellé áll”.

Szél Bernadett Facebook-posztban számolt be a kormány válaszáról, ebben a következőképpen kommentálta a történeteket:

„Hát hogyne, a kalocsai gyermekotthonban is eltérnek, 684 forint helyett 800 forint a napi fejkvóta, abból biztos jól lakna a serdülő Rétvári Bence — pont ezt a helyzetet látva mondta azt az ombudsman, hogy emelés kell, merthogy ő azt is látja, amit Államtitkár Úr nem kíván látni, hogy a gyermekek a zsebpénzükből kénytelenek élelmiszert vásárolni, mert éhesek! Azt meg államtitkárként igazán illene tudni, hogy az egyes intézményeknek még csak gazdálkodási autonómiájuk sincs: a központi speciális gyermekotthonok ugyanis központosítottak, Kalocsa sem dönthet pénzügyi kérdésekben”

Szél Bernadett korábbi bejegyzésében az üggyel kapcsolatban azt írta: a gyermekvédelminek” hirdetett propaganda-népszavazásra meg konzultációs kampányra költ el tízmilliárdokat, amiből meg lehetne sokszorozni a gyermekotthonban gondozott gyerekek étkeztetésére fordított kiadásokat.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi