Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro brazil elnök Trump mintájára hívja harcba a szélsőjobboldalt a demokratikus intézmények ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Jair Bolsonaro brazil elnök és szövetségesei – közte a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok, a katonai rendőrség és köztisztviselők a kormányzat minden szintjén – a Legfelsőbb Bíróság és a Kongresszus elleni országos menetelést szerveztek szeptember 7-én, kedden, a brazil függetlenség napján. Az elnök menetével szemben az ellentüntetők több mint 160 városban tartottak demonstrációt.

A TeleSUR beszámolója szerint hétfő este a szövetségi katonai rendőrség több száz szélsőjobboldali tüntetőnek engedélyezte, hogy átlépje a Minisztériumok Sétányán és a Három Ág Terén felállított kordonokat, melyek kifejezetten a tömeg feltartóztatására szolgáltak.

A tüntetők kisbuszokkal is behajtottak az alapból gyalogosok által használt sétányra, valamint Bolsonaro kormányát éltető zászlókkal meneteltek a Kongresszus és a Legfelsőbb Bíróság épülete felé és követelték a hatalmi ágak kormányzati átvételét.

A tüntetők a Sao Paulo-i Iparszövetség épületénél gyűltek össze, ahol Bolsonaro beszédet mondott.


Bolsonaro azután hívta harcba szélsőjobboldali követőit, hogy a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság nyomozást rendelt el ellene a választásokkal kapcsolatos szabálytalanságok és álhírek terjesztésének gyanújával.

Az akció több szempontból is hasonlít az Egyesült Államok elnökválasztása utáni Capitolium-foglalás eseményeire. Bolsonaro és szövetségesei régóta átfogó reformokat szorgalmaztak az ország választási rendszerében, ugyanis az elnök szerint a 2018-as választáson (ahol mellesleg elsöprő győzelmet aratott) csalás történt. Bolsonaro azzal fenyegetőzött, ha nem változtatják meg a választási rendszert, nem fogja elfogadni a 2022-as választási eredményeket. Ahogy arra a The Intercept is rámutatott, a brazil elnök retorikája a jobboldali puccsok narratíváját követi.

„Találj ki egy baloldali puccsot, majd szervezz egy ellenpuccsot amivel megakadályozod. A hatalom majd azzal érvel, hogy nem volt más lehetőségük, az ország megmentése érdekében radikális lépéseket kellett alkalmazniuk.”

A Twitteren közzétett képen látható, hogy az egyik demonstráló a Capitolium foglaláson ismertté vált QAnon sámánnak öltözött.


Baloldaliak is utcára vonultak a szélsőjobbos tüntetők ellen. A „Kirekesztettek Kiáltása” nevű megmozdulásra hagyományosan szeptember 7-én, az ország függetlenségének napján kerül sor, ahol több civil szervet is felvonult. A megmozdulás a „Ki Bolsonaroval” kampányhoz csatlakozott, amely 160 brazil városban tartott demonstrációt.

Jair Bolsonarót 2018 végén választották meg Brazília elnökévé. A  szélsőjobboldali politikus megválasztását az ország jobboldali politikai és gazdasági elitje, valamint az Egyesült Államok titkosszolgálatai közötti együttműködés tette lehetővé. Bolsonaro azóta azon van, hogy hatalmát a lakosság megosztásával, a kisebbségek és a dolgozók elnyomásának fokozásával, valamint a jogállami intézmények gáncsolásával biztosítsa. Bolsonaro megválasztásáról és rezsimjéről Kocsis Árpád írt korábban a Mércén.