Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kínzás, gyilkosságok, szexuális bántalmazás: az Amnesty jelentése szerint ez vár a Szíriába visszatoloncoltakra

Ez a cikk több mint 2 éves.

51 oldalas jelentést tett közzé az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy az érkezési országokból visszatoloncolt/visszatért szíriai menekültekre milyen megpróbáltatások várnak hazájukban. A jelentés 66 visszatért ember (közülük 13 gyermek) sorsát követi nyomon, akik 2017 közepe és 2021 eleje között érkeztek vissza Szíriába.

Öten közülük meghaltak letartóztatásban, tizenheten eltűntek.

„Már önmagában az a tény, hogy valaki elmenekült Szíriából, elegendő ahhoz, hogy visszatérve a hatóságok célkeresztjébe kerüljön.”

nyilatkozta a tanulmánnyal kapcsolatban Marie Forestier, az Amnesty menekült- és migránsügyi kutatója.

A jelentésben olvashatók dokumentált esetek kínzásokról, gyilkosságokról, eltűnésekről, egy asszony szexuális bántalmazásáról a saját gyermekei szeme láttára.

Dánia és Svédország már meg is kezdte visszavonni a menekültek letelepedési engedélyeit arra hivatkozva, hogy Damaszkusz és környéke már biztonságos területnek számít, Törökország és Libanon egyre nagyobb nyomást fejt ki a területén élő menekültekre, hogy térjenek vissza hazájukba.

„Minden kormány, ami arra hivatkozik, hogy Szíria már biztonságos ország, szánt szándékkal figyelmen kívül hagyja a borzalmas valóságot, és újfent eléri, hogy a menekülteknek az életükért kelljen aggódnia.”

– figyelmeztetett Forestier.

Ahogy arról korábban a Mércén is megemlékeztünk, idén márciusban volt tíz éve, hogy kirobbant a szíriai polgárháború, ami a jelek szerint még korántsem ért véget. A belháborúnak az évfordulóig a Syrian Observatory of Human Rights becslése szerint közel 600 ezer halálos áldozata volt, körülbelül 11 millió embert tett függővé humanitárius segítségtől és mintegy 5 és fél millióan kényszerültek otthonuk elhagyására, közülük 2 és fél millió gyermek.

A polgárháború során erősödött meg a térségben az Iszlám Állam rettegett terrorszervezete, amely ellen az észak-szíriai kurdok harcoltak eredményesen amerikai segítséggel. A kiharcolt kurd autonómiát azonban az erdogani Törökország két alkalommal is megtámadta, jelentős területeket juttatva a vele szövetséges szélsőséges iszlamista milíciáknak, tovább növelve az instabilitást, és ezzel együtt a lakosság szenvedéseit.

A szíriai harcokban jelen van a libanoni bázisú, Irán által támogatott Hezbollah is és a szalafista Hay’et Tahrir al-Sham is, amelyet az Al-Káida szövetségeseként tartanak számon.

(DW)
Címlapkép: Egy férfi kézitáskában menekít ki egy gyereket Gútából 2018. március 15-én (Forrás: UNICEF)