Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beperelte az Utcajogász a rákospalotai önkormányzatot, amiért csak pénzért adott volna ki lakhatási adatokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Adapert indított a lakhatási problémákkal küzdő embereknek jogsegélyt nyújtó Utcajogász Egyesület a XV. kerületi – ellenzéki vezetésű – önkormányzat ellen – írta meg honlapján hétfőn az egyesület.

Az önkormányzatok lakáskiadási gyakorlataira volt kíváncsi az Utcajogász, amikor 2020 novemberében más fővárosi kerületek mellett a XV. kerületnek is adatigénylést nyújtott be. Az adatigényléseket TranspaRent projektünk keretében dolgozták ki, amelynek célja az volt, hogy a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok bérlakásokkal történő gazdálkodását, a döntési mechanizmusokat és a szabályozás minőségét vizsgálva egységesebb, jogszerűbb és átláthatóbb lakáspolitika kialakítására tegyen javaslatot.

A szervezet hétfőn arról adott ki közleményt, hogy annak ellenére, hogy az adat-igénylésüket a legtöbb megkeresett önkormányzat határidőben és ingyen megválaszolta, a XV. kerület kizárólag 53 968 forint megfizetése esetén lett volna hajlandó megválaszolni.

Az önkormányzat akkori állítása szerint – amelyet az Utcajogász közleményében idéz – azért kell pénzt fizetni az adatokért, mert azok „előállítása alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”.

Az Utcajogász szerint az igényelt közérdekű adatok olyan módon vannak az önkormányzat kezelésében, hogy azok kiadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet az önkormányzat számára. A jogvédők szerint ha pedig valóban 40 munkaórát, azaz egész teljes munkahetet jelentene a kérdések megválaszolása, az azt jelentené, hogy az önkormányzat „hanyag módon kezeli a lakásgazdálkodási adatait”.

Dietz Henrietta utcajogász elmondta az ügy kapcsán: „Sajnáljuk, hogy bár az önkormányzattal az együttműködést kerestük, csak peres úton tudjuk érvényesíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférés alapjogát.”

A per indításával kapcsolatban megkérdeztük a XV. kerületi önkormányzatot, hogy fenntartja-e korábbi állítását azzal kapcsolatban, hogy a kikért adatok előállítása aránytalan mértékű igénybevétellel jár. A hivatal cikkünk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre.

Frissítés, 2021. 09. 08.:

Az önkormányzat szerdán küldött választ kérdéseinkre, melyben annyit írtak, hogy az általunk hivatkozott ügyben „a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt per van folyamatban”, és „a költségtérítés tárgyában az eljáró bíróság hoz majd határozatot”.

Az adatper perfelvételi tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon lesz 2021. szeptember 17-én lesz.