Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Starbucks amerikai dolgozói szakszervezetet alapítanak, hiába ágál ellene kétségbeesetten a gigacég

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ötven Starbucks-dolgozó indította el a szakszervezetté válás folyamatát New Yorkban pár napja – tájékoztatta a nyilvánosságot a munkás önszerveződést vezető Egyesült Starbucks Dolgozók szervezőbizottság (Starbucks Workers United).

Amint végigviszik a szakszervezetesedési folyamatot, a mintegy 8000 helyszínen működő amerikai Starbucks kötelékén belül ők lesznek az első szakszervezet.

A brit Guardian-nek nyilatkozó szerveződő alkalmazottak krónikus munkatöbbletről, a vezetői pótlékok hiányáról, valamint a dolgozók és a cég közötti kommunikáció problematikusságáról számoltak be.

„Mi vagyunk a cég arcai, miközben nap mint nap végezzük a munkánkat. Mindenkinél jobban tudjuk, hogy mitől mehetnének jobban a dolgok, nem csak a magunk számára, de a vásárlóink számára is (…)”

– mondta Alexis Rizzo, a szakszervezetet előkészítő bizottság egyik alapítója.

A Starbuck egyik szóvivője a Guardiannek küldött válaszában így fogalmazott a szakszervezet-alapítással kapcsolatban:

„Miközben a Starbucks tiszteletben tartja partnereink szabad választását, határozottan úgy gondoljuk, hogy munkakörnyezetünk, kiemelkedő bérezési és juttatási rendszerünk szükségtelenné teszik a szakszervezeteket a Starbucksnál. (…)”

A Starbucks régóta kíméletlenül dolgozik azon, hogy munkavállalóinak eszébe se jusson szakszervezetet alapítani érdekeik védelmére: 2020 februárjában a cég elbocsájtott egy dolgozót az orlandói repülőtéren működő üzletéből, mert az megpróbált szakszervezetet alapítani. Gabriel Ocasio Mejias akkor úgy nyilatkozott, hogy mindössze 3 órával azután bocsájtották el, hogy egy másik kollégáját is kirúgták ugyanazért.

Idén augusztusban pedig egy munkaügyi bíróság elmarasztalta a Starbucksot, mivel az illegálisan bocsájtott el két philadelphiai alkalmazottját, szintén szakszervezet összehívásának kísérletéért.

Tavaly nyáron -ahogy arról mi is beszámoltunk – oknyomozó újságírók derítették fel, hogy a többek közt a Nespressohoz és a Starbuckshoz köthető guatemalai kávéültetvényeken gyerekmunkásokat alkalmaznak, akik átszámítva napi kevesebb, mint 2000 forintért végzik a megterhelő munkát.

(The Guardian)