Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kegyetlen guatemalai gyerekmunkán hízik a Starbucks és a Nespresso profitja

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gyerekek szedik a kávét Guatemalában, amit aztán Starbucks kávézókban szolgálnak fel, vagy a Nespresso instant kávékészítményeinek az alapját képezik (hogy aztán különböző egyéb anyagokkal keverve elveszítse kávéjellegét), írja a Channel4-ra hivatkozva a Guardian.

A 13 évesnél fiatalabb gyerekek teljesítménybérezésben vannak, és miközben akár 45 kilós zsákokat is megtöltenek, naponta kb. 5 fontot, vagyis valamivel kevesebb, mint 2 000 forintot tudnak így megkeresni.

De olyan is előfordul, hogy óránként mindössze 31 pennyt, vagyis kicsit több mint százhúsz forintot vihetnek haza a megterhelő fizikai munkáért. A Channel4 Dispatches című műsorának stábja szerint negyvenórás munkahetekben dolgoznak, de vannak, akik heti hat napon át dolgoznak napi nyolc órát, közöttük voltak, akik nem tűntek többnek nyolc évesnél.

Ez azt jelenti, hogy a gyerekek alig kapnak többet egy napra, mint amennyibe egy tejeskávé kerül London valamelyik divatos utcáján a kávéház-láncnál.

A tényfeltáró műsor stábja öt Starbuckshoz és hét Nespressóhoz köthető farmot járt végig a közép-amerikai országban, és valamennyi farmon találkoztak gyerekmunkával, tehát a centrumországokban a múlt század közepére jobbára felszámolt jelenség a rendszer részét képezi a periféria-országban.

Oliver Holland emberi jogi szakértő elmondta,

„a megállapodások nagyon világosan kimondják, hogy nem sérülhet a gyerekek hozzáférése az oktatáshoz. Amennyiben gyerekek heti negyven órát dolgoznak, lehetetlen, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek.

Ezek alapvetően veszélyes körülmények gyerekek számára, és ilyen körülmények között egyszerűen nem kellene gyerekeknek dolgozniuk.”

A műsor kiszámolta, hogy egy tipikus, 2,5 fontos csésze kávéból a bolt kap 88 pennyt, a személyzet 63-at, 38 pedig adóba megy az Egyesült Királyságban – 25 penny pedig a Starbucksé, melynek éves forgalma meghaladja a húszmilliárd fontot (ami csaknem 7 870 milliárd forint), és csak Nagy-Britanniában csaknem 1000 üzlete van.

A kávébeszállítók mindössze nagyjából tíz pennyből gazdálkodnak, amiből a termesztőkhöz mindössze nagyjából egy penny jut el egy csésze kávé után. Ennek töredékéből fizetik a kávészedőket.

Antony Barnett, a műsor riportere megosztott több bizonyítékot is George Clooney filmsztárral, aki a Nespresso fenntarthatósági tanácsadó testületének tagja. Clooney elmondta,

„nagyon meglepett és elszomorító volt számomra látni ezt a történetet. Világos, hogy ennek a testületnek és ennek a cégnek még van feladata. És ez a feladat el lesz végezve. Remélem, hogy ez a riporter folytatja ezen körülmények feltárását, és akkurátusan jelenteni fogja, ha nem javulnak.”

Hozzátette, hogy a vállalatok felelősségteljes működése a Barnetthez hasonló újságírókon is múlik, akik az ilyen történeteket feltárják. Természetesen a Nespresso és a Starbucks is kifejtették közleményeikben, hogy nem tűrik a gyerekmunkát, azonnali és teljes vizsgálatokat rendelnek el, felháborodtak, ésatöbbi szokásos fordulat. Barnett elmondta a reakciókkal kapcsolatban:

Nagyszerű, hogy George Clooney támogatja a nyomozásunkat, de ha komolyan gondolja, hogy foglalkozik ezzel az üggyel, akkor biztosra kell mennie, hogy a Nespresso állni fogja a szavát. Túlontúl egyszerű bejelenteni egy vizsgálatot, és leállítani a megrendeléseket ezekből a régiókból, de ez csak még inkább a termelőket és a tőlük függő, irdatlan szegénységben élő családokat fogja büntetni. Az ok, ami miatt azok a gyerekek dolgoznak az, hogy a szüleik – és az ültetvények, melyeken dolgoznak – nincsenek eléggé megfizetve.”

Ahogy arra a riporter is rávilágított, a valódi probléma jelen esetben is a globális kapitalista rendszer jellegéből fakad. A centrumországok kizsákmányolják a perifériát, és az olcsó – már akinek olcsó – kávét azáltal biztosítják a jómódú országok viszonylag jómódú fogyasztói számára, hogy az ellátási láncban ilyen embertelenül kizsákmányolják a munkaerőt, szembemenve mindennemű egyezményekkel és emberi jóérzéssel.

Végső soron azonban a rendszer legnagyobb nyertese a Starbuckshoz és a Nespressóhoz hasonló cégek, melyek mesés profitot realizálnak tulajdonosaik számára a kegyetlen gyerekmunka költségére – és akkor még nem beszéltünk a kávézókban dolgozó nyugati munkásosztály kizsákmányolásáról.

Amíg a globális tőkét rendszer és az ellátási láncok, valamint az országok közötti gazdasági különbségek fennállnak, addig fog maradni a gyerekmunka is a periférián, és a guatemalai kávéültetvényeken dolgozók még jobban jártak azokhoz képest, akik például Kongóban bányásszák a kobaltot az elektromos eszközök akkumulátoraihoz.

Frissítés 16:10: válaszolt a Nespresso

A cég állásfoglalását az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

A Nespresso zéró toleranciát gyakorol a gyermekmunkával kapcsolatban, azt elfogadhatatlannak tartja. Ahol felmerül annak gyanúja, hogy szigorú normáinkat nem tartják be, ott haladéktalanul intézkedünk. Ebben az esetben egy brit médiavállalkozás tájékoztatott minket arról, hogy egy guatemalai régióban hat példát is láttak gyermekmunka alkalmazására.

A médiavállalkozás nem adott részletes információkat a farmokra vonatkozóan, ami alapján ellenőrizhettük volna, hogy tényleg szállítanak-e a Nespresso-nak, és azonnal reagálhattunk volna ezekre a vádakra. Mindazonáltal vizsgálatot indítottunk, és több más lépést is tettünk.

Mindenekelőtt azonnal leállítottuk a régió összes ültetvényéről történő kávébeszerzést, és nem is indítjuk újra, amíg meg nem győződtünk arról, hogy nem alkalmaznak gyerekmunkát. A vizsgálat során feltárt összes problémát kellő gondossággal kezeljük, és határozott intézkedéseket teszünk ezek megoldására. Emellett megduplázzuk a helyszínen dolgozó agronómusaink számát is, és előre be nem jelentett látogatások révén ellenőrizzük majd, hogy a farmok teljesítik-e társadalmi és munkaügyi követelményeinket.

Ezek az intézkedések csupán kiegészítik a régióban, illetve világszerte a farmerekkel és partnereinkkel végzett folyamatos munkát. Az Esőeredő Szövetséggel és a Fairtrade International szervezettel közösen dolgozunk a helyes módszerek alkalmazásán és a munkavállalókkal szembeni korrekt bánásmód érdekében – beleértve a gyermekmunka veszélyeivel kapcsolatos képzést is. Guatemalának ebben a régiójában az összes farm és szövetkezet rendelkezik az Esőerdő Szövetség, illetve a Fairtrade tanúsítványával.

„A Nespresso-val fennálló, több mint 17 éves együttműködésünk arra irányul, hogy a jó minőségű kávé termesztése mellett a farmerek, illetve családjaik, dolgozóik és közösségeik életminősége is javuljon,” nyilatkozta Han de Groot, az Esőerdő Szövetség vezérigazgatója. „Az AAA Program átfogó és átgondolt szemléletet képvisel ezen célok megvalósítását illetően. Ez egy igen elismert program, ami a farmerekkel kialakított hosszú távú kapcsolaton alapul, és amelynek keretében több száz helyi tanácsadónk dolgozik segítőként.”

Komoly összeget fektetünk ebbe a kezdeményezésbe: 2019-ben 400 agronómusunk több mint 170 000 farmlátogatást és oktatást végzett el világszerte, köztük 60 000 fenntarthatósági felmérést is. Mindemellett több mint 3 300 alkalommal ellenőrizték a farmokat külső szakértők.

Továbbra is mindent megteszünk a gyerekmunka alkalmazása ellen, amelynek nincs helye az ellátási láncunkban.

Komoly aggodalmat keltenek bennünk az adásban megfogalmazott állítások, és azokat nagyon komolyan vesszük. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a gyermekmunka megakadályozása, illetve a velünk együttműködő kávétermesztő közösségekben élő gyermekek védelme érdekében, – és a jövőben is így fogunk tenni.

Frissítés, III. 2: válaszolt a Starbucks

Március 2-án az Egyesült Királyság Channel 4 csatornája műsorra tűzi a Dispatches című adást, amely a Guatemalában található kávéfarmokról és az ott gyermekek által végzett munkáról szól. A műsorban a Starbucksot is megemlítik több, egyéb érintett vállalat között. Az ilyen jellegű állításokat kiemelten fontosan kezeljük, hiszen már korábban zéró toleranciát hirdettünk az ellátási láncunkban esetlegesen felmerülő gyermekmunkával szemben.

Mélyen megrendítette a vállalatot a műsor producerei által közölt hír, miszerint a három érintett gazdaság, amelyet felkeresetek, lehetséges, hogy kávét adott el a Starbucksnak. A tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot indítottunk az ügyben, amely során kiderült, hogy a legutóbbi betakarítási időszakban nem vásároltunk kávét a kérdéses gazdaságokból.

A kérdés ugyanakkor aggasztó és az ügyben további lépéseket teszünk, mivel az érintett gazdaságok a 2019-es vizsgálaton megfeleltek a vállalat etikus beszerzési sztenderdjeinek, amelyek a kávéipar legátfogóbb előírásai.

Amennyiben olyan bejelentés érkezik vállalatunkhoz, amelyben azt állítják, hogy az ellátási láncunkban bárhol megsértik az olyan, zéró toleranciával kezelt kérdéseket, mint például a gyermekmunka, azonnal leállítjuk a kérdéses farmokról történő esetleges beszerzést. A felvásárlást egészen addig szüneteltetjük, amíg biztosak nem lehetünk abban, hogy az adott gazdaság teljes mértékben megfelel a szigorú etikus beszerzési követelményeinknek.

A Starbucks hosszú évek óta támogatja a gazdákat Guatemalában és a vállalat számára kiemelten fontos a helyi kávétermelő közösségek hosszú távú jóléte. Ezen közösségek támogatására a Starbucks a következő lépéseket teszi 2020-ban.

  • A vállalat az eddigieknél gyakrabban kezdeményez harmadik fél által végzett vizsgálatokat a C.A.F.E. hitelesítéssel rendelkező farmokon, nem csak Guatemalában, hanem világszerte. Az intézkedések között lesznek előre bejelentett és véletlenszerű ellenőrzések is.
  • A Starbucks megerősíti az Emergency Relief Fundhoz kötődő vállalásait, amelyből a vállalatnak kávét értékesítő guatemalai gazdák juthatnak támogatáshoz 2020-ban.
  • Ezek mellett a vállalat egy közhasznú beruházást indít, amelyből közösségi szolgáltatásokat fejleszt Guatemalában partnereivel együttműködve.
  • A Starbucks támogatja a gazdákat és a helyi közösségeket regionális- és helyi gyermekvédelmi programok elindításában.

A Starbucks etikus kávébeszerzési programja az egyik legjobb az iparágban, amelyet a vállalat folyamatosan tökéletesít. A C.A.F.E. (Coffee and Farmer Equity) Practices jelentik az etikus beszerzés alapjait. Ezt az átfogó és átlátható programot 2004-ben, a Conservation International szervezettel együtt úgy alakították ki, hogy teljeskörű szociális, környezeti és gazdasági alapot adjon a kávébeszerzésnek.

Az elmúlt közel húsz évben folyamatosan továbbfejlesztett C.A.F.E. Practices programban már több mint 200 indikátor alapján értékelik az egyes farmok teljesítményét és hogy megfelelnek-e a szociális, környezetvédelmi és gazdasági ajánlásoknak. A helyszíni ellenőrzések során a független hitelesítő szervezetek számos pozitív intézkedés meglétét vizsgálják a farmokon, amelyek alapján azok megkaphatják a C.A.F.E. hitelesítést.

Az ellenőrök 22 zéró tolerancia sztenderd, köztük a gyermekmunka szigorú tilalma alapján értékelik azokat a termelőket, akik szeretnének részt venni a C.A.F.E Practice programban. Amennyiben a gazdaság nem felel meg valamelyik feltételnek, úgy nem vehet részt a beszállítói programban.

Minden C.A.F.E Practice értékelési eredmény nyilvánosan elérhető, a www. stories.starbucks.com oldalon pedig részletes információk találhatók a Starbucks átfogó, etikus kávébeszerzési gyakorlatairól, és a termelőket támogató programokról. A vállalat emberi jogi elkötelezettségét a Starbucks emberi jogi nyilatkozatában is rögzítettek.

Közel két évtized ellenőrzései és értékelései során a vállalat folyamatosan fejlesztette vizsgálati sztenderdjeit és gyakorlatait, amelyek együttesen az iparág egyik legszigorúbb ellenőrzési rendszerét alkotják, és értékes információkkal szolgálnak a kávétermesztők igényeiről is.

Ezek alapján a kávé után biztosított prémiumok mellett a Starbucks egy sor erőforrást biztosít a termelőknek, amelyekkel megélhetésük és életminőségük is fejlődik a kiváló és növekvő hozamú kávénak köszönhetően. A változatos intézkedések során a termelők mezőgazdasági jó gyakorlatokat tanulhatnak, segítik a C.A.F.E Practice sztenderdjeihez való alkalmazkodást, ellenálló kávécserjékkel támogatják őket, valamint segélyalapokkal, hitelekkel és a Starbucks Foundation kávétermelő nőkkel és családokkal foglalkozó, nonprofit szervezeteknek szóló támogatásaival is segítik őket.

Tisztában vagyunk azzal, hogy intézkedéseink fontosak a kávétermelő közösségeknek, miközben mind mi, mind az iparág többi szereplője folyamatosan dolgozik azon, hogy még többet tehessen a mindenki számára előnyös kávétermesztés jövőjéért.

via 444 / Guardian